Parlamentul de la Chișinău a adoptat noi prevederi care interzic membrilor Șor să candideze, în acord cu decizia CC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii moldoveni au votat în lectură finală modificări la Codul electoral, acestea interzicând membrilor formațiunii scoase în afara legii să participe la alegeri, votul fiind dat la o zi după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol ce prevedea interdicția. Legistalivul a ținut cont de considerentele de constituționalitate.

Parlamentul a votat modificări la Codul electoral. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a votat modificări la Codul electoral. FOTO: Multimedia.parlament.md

A doua zi după ce magistrații Curții Constituționale (CC) de la Chișinău au permis membrilor formațiunilor scoase în afara legii să se înscrie în cursele electorale, declarând neconstituțional articolul care prevedea interdicția pe o perioadă de cinci ani, parlamentarii s-au întrunit în ședință pentru a vota modificări la Codul electoral în acord cu decizia Curții.

,,Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și vizează prevederile care se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupa funcții elective din partea partidului declarat respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale”, anunță reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

Persoanele care nu vor putea participa la alegeri

În contextul hotărârii recente a Curții Constituționale, autorii proiectului de lege au propus ,, introducerea în lege a patru criterii: persoanele sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic; au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic; sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale au ale unor state, acest fapt constituind o circumstanță particulară reținută de către Curte în cuprinsul hotărârii de declarare a neconstituționalității partidului”, au punctat responsabilii.

Modificările legislative au fost votate de 58 de deputați, acestea urmând să intre în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial.

Vot după hotărârea magistraților Curții Constituționale

În data de 28 septembrie, Curtea Constituțională a pronunțat o decizie prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, cel ce prevedea interdicția. Iar ieri, printr-o nouă decizie a CC, acesta a fost declarat neconstituţional.

În luna iulie, Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul ce interzice membrilor formațiunilor scoase în afara legii să participe pe o perioadă de până la cinci ani la alegeri, termen ce începea din momentul pronunțării deciziei Curții Constituționale (CC). 

Liderul partidului scos în afara legii, fugar de mai mulți ani

Votul a fost oferit la aproape două luni după ce magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului condus de politicianul fugar Ilan Șor care a fost condamnat în primăvara acestui an la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară".

El se ascunde de justiție în Israel, dar este activ în politica moldovenească, organizând protestele antiguvernamentale sub pretextul situației interne și recunoscând că oferă bani manifestanților, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”

Liderii Guvernului de la Chișinău au atenționat că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Chișinăul, informație negată de Ilan Șor. 

Totuși, înainte de a începe una din manifestații, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite