O asistentă acuză: "Brega m-a schilodit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma loviturii primite, Efrosinia Boboc a fost diagnosticată cu traumă cranio-cerebrală acută şi comoţie cerebrală FOTO Tudor Iovu
În urma loviturii primite, Efrosinia Boboc a fost diagnosticată cu traumă cranio-cerebrală acută şi comoţie cerebrală FOTO Tudor Iovu

Sora medicală de la Institutul Oncologic care susţine că a fost agresată, în 1994, de actualul deputat Gheorghe Brega ne-a povestit cum lovitura primită i-a schimbat viaţa. Şefii instituţiei se feresc să vorbească despre acest caz

Efrosinia Boboc, asistenta medicală despre care se zvoneşte de săptămâna trecută că ar fi fost bătută de deputatul liberal Gheorghe Brega, există. Are 55 de ani şi de aproape jumătate de viaţă se chinuie cu un guler care-i ţine gâtul imobilizat. Trăieşte la etajul 13 al unui bloc din sectorul Buiucani al Capitalei împreună cu soţul ei, care munceşte ca sudor pe un şantier din apropiere. Are doi copii: o fată de 28 de ani, care lucrează în Spania, şi un băiat de 25, care munceşte la Moscova.

Ne-am convins de toate aceste lucruri vizitând-o acasă, unde ne aştepta împreună cu Olga Rusu, o rudă cu care lucra la Institutul Oncologic atunci când a păţit nenorocirea ce avea să-i schimbe viaţa. Incidentul ar fi avut loc pe 24 februarie 1994, când era asistentă superioară la secţia Toracală 2, de la etajul 7 al instituţiei.

„Mă chemase şefa de la farmacie să iau nişte morfină. Am mers la etajul 8 după Olga, să mă ajute. Am urcat împreună în lift. Înăuntru se afla Gheorghe Brega cu o persoană. Ascensorul arăta săgeata şi-n sus şi-n jos. Am apăsat la subsol, unde trebuia să ajungem. El s-a dus la etajul 9. Când a ieşit, m-a lovit cu palma peste faţă şi mi-a spus: «Ce te joci la ascensor?». După zece zile am pierdut vorbirea şi nu mă mai puteam ţine pe picioare“, a povestit femeia. 

„Gheorghe Brega n-a făcut pleosc şi gata. I-a dat o palmă puternică de bărbat, care i-a mişcat capul brusc şi tare spre dreapta. S-a soldat cu deplasarea vertebrelor cervicale 1 şi 2. E foarte grav“, a adăugat Olga Rusu, acum stomatolog la spitalul raional din Criuleni, care pretinde că a văzut cu ochii ei scena.

Efrosinia Boboc a fost transportată la Urgenţă, unde a fost diagnosticată cu traumă cranio-cerebrală acută şi comoţie cerebrală. Ne-a spus că a stat câteva luni imobilizată pe patul de spital şi a urmat un program de recuperare până în 2004, iar de atunci a rămas acasă pentru că orice puseu de tensiune o poate aduce în stare de comă. „Fetiţa când m-a văzut paralizată, la cei 13 ani ai ei, a căzut şi s-a lovit la cap. Are loc gol în cap. Ce pedeapsă mai mare i-a putut da Dumnezeu? Pentru ce?“, s-a întrebat disperată.

În prezent, femeia are certificat de invalid de gradul II şi primeşte o pensie lunară de 990 de lei. Cu 10 lei mai puţin decât bonul de plată lunar pentru medicamentele cu care se tratează. „Omeneşte măcar, el nu m-a sunat niciodată. N-am cerut nimănui nimic. Din cauza banilor pe care i-am băgat în tratamente, am furat fericirea copiilor. De 20 de ani încoace, de ziua mea primesc cerebrolysin, pentru memorie“, a mărturisit cu ochii în lacrimi.

CE SPUN FOŞTII ŞEFI AI SPITALULUI

Am mers ieri la Institutul Oncologic, dar n-am găsit pe nimeni din administraţie pentru că erau toţi plecaţi la o înmormântare. Cu greu doi din foştii directori ai spitalului au îndrăznit să vorbească despre şeful secţiei Urologie din 1994, care acum ocupă un loc în Parlament.

„N-am atras atenţia la lucrurile care nu erau legate de activitatea profesională. Gheorghe Brega era un chirurg urolog performant. Introducea tot ce-i nou în domeniu. Toţi bolnavii voiau să ajungă la el. Şi eu am un temperament coleric. El ca temperament era… activ. Avea probleme cu directorul Sofroni, pentru că era direct“, şi-a amintit Ion Şeremet, medic în secţia Mamologie şi fost vicedirector al Institutului Oncologic, din 1976 până în 2008.

El afirmă că Gheorghe Brega a fost demis din motive disciplinare în 1996 şi s-a judecat cu conducerea spitalului până în 2004, când Curtea Supremă de Justiţie a dat dreptate instituţiei.

„Ca medic chirurg, n-am ce să-i reproşez. Altceva de bine nu pot spune despre dânsul, aşa că mai bine tac. Au fost plângeri şi de la asistente, şi de la medici în ceea ce-l priveşte. I-am administrat trei mustrări pentru că a încălcat disciplina de muncă“, a precizat Mircea Sofroni, acum medic în secţia Chirurgie Ginecologie.

Printre seniorii spitalului există şi martori ai conflictelor. „În 1994 eram colaborator ştiinţific. Am auzit de incident la câteva zile după ce s-a întâmplat. Efrosinia Boboc era o asistentă bună, la locul ei. Gheorghe Brega ca specialist era foarte bun, dar ca om era cu probleme. Mai mulţi s-au sfădit cu dânsul. În secţia Urologie atmosfera era tensionată, asta vă spun cu siguranţă“, a dezvăluit Ana Donscaia, medic în secţia Gastrologie.

„SUNT BOLNAV. NOAPTE BUNĂ!“

Contactat săptămâna trecută de reporterii „Adevărul“, Gheorghe Brega a negat cu vehemenţă că ar fi lovit-o pe asistenta Boboc, spunând că n-a bătut niciodată o femeie pentru că-i plac femeile. Ieri, când l-am sunat din nou, deputatul a răbufnit. „Aţi fost prin spital şi aţi ascultat toate bârfele. Acum sunt bolnav. Noapte bună!“, ne-a trântit receptorul în nas, la ora patru după-amiază.

DEMIS PENTRU CONFLICTE

Săptămâna trecută, un blogger a publicat ordinul prin care a fost demis Gheorghe Brega şi decizia Curţii Supreme de Justiţie din 2 decembrie 2004. Potrivit documentului, o comisie a Ministerului Sănătăţii a constatat că Brega avea conflicte în colectiv pe care nu le putea controla.
 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite