Milionarul de la Securitatea Internelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Maiduc a lipsit din minister aproape zece ani. FOTO Adevărul
Vladimir Maiduc a lipsit din minister aproape zece ani. FOTO Adevărul

Vladimir Maiduc, şeful Direcţiei Investigaţii şi Securitate Internă a MAI, revenit în Poliţie, este gata să facă ordine în instituţia de unde a lipsit zece ani, timp în care şi-a construit o afacere estimată la „nu mai puţin de un milion de euro“.

Vladimir Maiduc, proprietarul complexului de odihnă Forest Club, din Ialoveni, dar şi a câtorva firme din România, recunoaşte că nu s-a întors la Interne pentru salariu, ci pentru a face parte din echipa ministrului Dorin Recean. Şeful Direcţiei Investigaţii şi Securitate Internă susţine că şi-a lăsat afacerile pe mâini bune.

„Nu-s Ion Soltâs, doar vreau să fac ordine“

„Am numit directori să aibă grijă de business, aşa cum îmi permite legea. M-am reîntors la MAI nu pentru că aş fi Ion Soltâs, ci pentru că simt că pot face ordine. Într-o zi s-ar putea să aflu că nu mai e nevoie de mine. Nu mă voi opune, mi-am luat IPad-ul şi am plecat“, spune Vladimir Maiduc.

Din decembrie, atunci când a revenit în Poliţie, circa 20 de angajaţi ai MAI au fost deja suspendaţi din funcţii sau concediaţi. Poliţistul de la Cahul care, după ce a pierdut la jocuri de noroc, a lăsat drept gaj legitimaţia de serviciu sau câţiva angajaţi ai Comisariatului de la Făleşti - după incidentul din Pădurea Domnească - sunt o parte din listă.  

„Acum Securitatea Internelor are de lucru înzecit, dacă e să comparăm situaţia cu cea de acum un deceniu. Telefoanele nu mai încetează să sune şi în fiecare zi primesc oameni în audienţă care se plâng pe poliţişti“, adaugă Vladimir Maiduc.

Cu „Fulgerul“ împotriva colegilor

Recenta operaţiune de la Comisariatul General de Poliţie din Chişinău, de exemplu, în care au fost implicaţi şi mascaţii de la Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger“, s-ar putea „încununa“ cu câteva dosare penale. Atunci au fost suspendaţi din funcţie vicecomisarul Alexei Laza şi şeful Secţiei Poliţie Criminală, Ruslan Saachian.

„Am constatat că acest comisariat este gestionat ca un SRL. Am depistat mai multe ilegalităţi, cum ar fi interceptarea ilegală a telefoanelor mai multor oameni de afaceri, părţi în dosare. Unii şefi îşi interceptau soţiile, incluzându-le ca părţi pe dosare penale. Sunt crime“, mai spune şeful direcţiei.

„În capul mesei stă legea pe care mereu am respectat-o. Dacă domnul Maiduc face astfel de declaraţii, să aducă şi probe“, îi dă replică comisarul Sergiu Cociorvă.

„Nu ai cum să interceptezi ilegal pe cineva. Este o procedură anevoioasă. Vladimir Maiduc are un singur scop, să ponegrească angajaţii comisariatului“, adaugă şi Ruslan Saachian. 

Maiduc susţine că urmează şi alte comisariate şi, dacă va fi nevoie, nu va ezita să implice „Fulgerul“. „Am apelat la «Fulger» pentru securitatea subalternilor mei. Nu intrăm la nimeni acasă. Statul le-a oferit tuturor angajaţilor MAI masă, birou, salariu. Unora le-ar prinde bine să aibă mai multă minte“, afirmă funcţionarul.

Bănuit de fapte penale

El a plecat din minister în 2003, fiindu-i aduse mai multe acuzaţii. În 2002, ziarul „Accente“ scria că Maiduc, pe atunci adjunct al şefului Poliţie Criminală a MAI, ar fi fost suspectat de comiterea unor crime grave: escrocherii prin şantaj, fabricarea probelor penale, exces de putere etc. Acesta neagă toate acuzaţiile, precizând că a atacat publicaţia în instanţă, câştigând procesul.

„Mă întreb dacă un om cu aşa afaceri ar putea lucra în MAI? Mă gândesc că şefii ministerului ar trebui să se gândească bine când numesc astfel de oameni în funcţii, mai ales că Maiduc a figurat în mai multe dosare penale“, spune suspicios Ion Diacov, procuror-şef al municipiului Chişinău.

„Cea mai bună candidatură“

La rândul său, ministrul Dorin Recean susţine că a ales cea mai bună candidatură, iar afacerile pe care le are subalternul său nu-l încurcă să-şi facă bine meseria. „Am căutat mult timp o persoană care să aibă suficient curaj să ocupe această funcţie. Este un domeniu ce presupune multă responsabilitate, dar şi riscuri“, susţine şeful de la Interne.

Consilier PD la Ialoveni

Până a reveni la MAI, Vladimir Maiduc a fost consilier raional la Ialoveni din partea partidului Democrat, fiind şi preşedintele Comisiei Juridice. Şeful de la Securitatea Internă susţine că şi-a construit afacerea timp de zece ani. „Iniţial am început cu firme ce prestau diferite servicii, cum ar fi curăţenia în casă. Afacerea «Forest Club» am pornit-o mai târziu. O am de vreo şapte ani“, spune Vladimir Maiduc. Angajatul MAI a fost şi şeful seviciului de pază şi securitate la Pro TV.
 

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite