Maia Sandu, premiată în SUA: Provocări fără precedent pentru securitatea Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la tribuna Adunării Generale a ONU din SUA, lidera de la Chișinău a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara sa, inclusiv amenințările hibride, subliniind că R. Moldova este determinată să le depășească. Tot acolo, Maia Sandu a primit premiul ,,Freedom Fighter” 2023. 

Maia Sandu a fost premiată în SUA. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu a fost premiată în SUA. FOTO: Presedinte.md

În timpul primei sale zile la Adunarea Generală a ONU, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat determinarea țării sale de a face față provocărilor, între care amenințările hibride la adresa Moldovei.

,,Ultimii ani nu au fost ușori pentru noi. Fiind încă în proces de recuperare după pandemia de COVID-19, Republica Moldova a fost grav afectată de consecințele agresiunii ruse în Ucraina care în continuare cauzează provocări fără precedent pentru securitatea țării, pentru resursele energetice și economie”, a declarat șefa statului vecin. 

În ciuda provocărilor, Republica Moldova a înregistrat progrese în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023. Printre măsurile adoptate în acest sens se numără cele în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Tot la New York, Maia Sandu a primit „Freedom Fighter” 2023, un premiu venit să  recunoască angajamentul moldovenilor pentru democrație și valorile lumii libere. Acesta a fost oferit din partea Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA). 

De asemenea, în SUA, lidera de la Chișinău a avut întrevederi cu mai mulți lideri europeni, discuțiile axându-se pe aderarea Republicii Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale.

Totodată, Maia Sandu s-a întâlnit cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, președinta arătându-și aprecierea pentru suportul constant american oferit țării sale. 

În perioada 18-20 septembrie, lidera de la Chișinău participă la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale ONU, ea primind invitația din partea secretarului general António Guterres. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite