Maia Sandu cere explicații Guvernului privind deciziile luate în contextul crizei energetice

0
0

Maia Sandu susține că Executivul trebuie să ofere explicații cu privire la deciziile luate în contextul crizei energetice și să-și reorganizeze activitatea în acest domeniu. Solicitarea președintelui vine după ce Chișinăul a încheiat un contract pentru energie cu o societate din Transnistria.

Maia Sandu cere Guvernului reorganizarea activității în domeniul energetic. Foto: Arhivă
Maia Sandu cere Guvernului reorganizarea activității în domeniul energetic. Foto: Arhivă

Reacția Maiei Sandu, transmisă printr-o postare pe Facebook, vine după ce în ultimele zile Guvernul a fost criticat intens pentru că a luat decizia de încheia contractul cu MGRES, compania din regiunea transnistreană, care prevede livrarea de energie electrică în schimbul gazelor naturale furnizate de Gazprom. 

,,Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a transmis Maia Sandu.

De asemenea, șeful statului moldovean a solicitat Executivului să prezinte opțiunile de reorganizare a domeniului energetic.

,,Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”, a punctat Maia Sandu.

În data de 3 octombrie, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Energocom a semnat contractul cu MGRES, companie din regiunea transnistreană. Astfel, alături de energia din România, Republica Moldova va primi 204.000 de MW, cantitatea urmând a acoperi necesitățile electrice ale țării pentru luna decembrie. În schimb, compania Moldovagaz va livra zilnic 5,7 de milioane metri cubi de gaze naturale în stânga Nistrului, adică toată cantitatea primită de la Gazprom. 

Explicațiile Guvernului

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că semnarea contractului cu MGRES este o decizie complicată, care îl costă politic, dar rațională și în interesul oamenilor. Acesta a venit cu explicații, la câteva zile de la anunțul semnării acestuia, pe fondul criticilor primite pentru acest demers.

,,Nu susțin chemările la ideile precum că trebuie să închidem cu totul gazul malului stâng. Deciziile politicienilor trebuie să ofere soluții umane pentru toți cetățenii țării noastre. Nu ne putem juca la masa de negocieri cu sorțile a mii de oameni. Sunt acum multe voci în spațiul public care ne spun că trebuia să procedăm altfel. Aceste voci ne propun scenarii care nu țin cont de realitatea zilei, de problemele oamenilor. Noi nu trăim într-o lume ideală în care extragem gaze naturale și producem energie electrică ieftină în țara noastră. Trăim într-o lume reală în care conexiunea electrică cu România, până nu avem linia electrică Vulcănești -Chișinău, se face încă pe la Tiraspol. Țara noastră a rămas legată de sistemul sovietic, iar în ultimii 30 de ani, toate guvernările au ignorat această vulnerabilitate. Multe dintre aceste atacuri au venit din partea oponenților politici și din partea unor oameni plătiți să semene instabilitate în țară noastră. Îmi cer scuze că nu am oferit detalii din prima zi”, a menționat acesta.

În ultima perioadă, România a fost principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, după ce țara nu a mai primit electricitate din Ucraina din cauza borbardamentelor ruse, dar și de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Aceasta a stopat livrările în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale,  potrivit pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite