Liderul partidului „Demnitate şi adevăr” anunţă colectarea semnăturilor pentru referendum. Vor fi adunate fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de iniţiativă creat de către Platforma „Demnitate şi Adevăr”, iniţiază astăzi, 15 decembrie, colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului privind alegerea preşedintelui ţării prin vot direct.

Potrivit IPN, preşedintele grupului de iniţiativă, Andrei Năstase, a declarat, într-o conferinţă de presă, că semnăturile urmează a fi colectate în cel mult 3 luni, până la 14 martie.

Din grupul de iniţiativă fac parte 775 de persoane. Pentru iniţierea unui referendum sunt necesare 360 de mii de semnături. În cazul de faţă trebuie colectate câte 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru întrebări care se propune a fi puse la referendum. Este vorba de reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, reducerea imunităţii deputatului, dar şi două întrebări privind alegerea şi demiterea preşedintelui de către popor.

Andrei Năstase a comunicat că legea permite deschiderea unui cont pentru a colecta fonduri de la cetăţenii care doresc să finanţeze desfăşurarea referendumului şi acest cont va fi deschis în următoarele zile. Membrii grupului de iniţiativă fac apel la autorităţile publice locale şi centrale să asigure spaţiu pentru afişarea informaţiilor despre referendumu, dar şi spaţiu pentru organizarea întrevederilor cu cetăţenii.

Nicolae Gârbu, membru al grupului de iniţiativă, a comunicat că listele de subscripţie eliberate de Comisia Electorală Centrală vor fi repartizate prin raioane începând de astăzi. Totodată, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost deschis un centru de colectare a semnăturilor. Membrii grupului de iniţiativă estimează că cele 40 de mii de liste acordate de CEC sunt insuficiente şi ar mai fi nevoie tot de atâtea.

Liviu Vovc, membru al grupului de iniţiativă, a menţionat că este important ca cetăţenii să comunice între ei despre referendum, să aibă mereu la ei buletinul de identitate pentru a fi gata oricând să semneze, să completeze listele la un singur colector de semnături pentru a nu dubla semnăturile.

Grupul de iniţiativă îşi propune să colecteze numărul necesar de semnături mai devreme decât în cele 3 luni rezervate, astfel încât să se încadreze în mandatul actualului şef al statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite