Igor Grosu, la summitul de la Praga: Pacea în Ucraina este esențială pentru noi, în Republica Moldova

0
Publicat:

În marja reuniunii președinților Parlamentelor din UE care are loc la Praga, Igor Grosu a declarat că ,,pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent”, precizând că este esențială pentru țara sa, unde sunt riscuri de securitate. 

În perioada 24-25 aprilie, Igor Grosu participă la summitul de la Praga. FOTO: Facebook
În perioada 24-25 aprilie, Igor Grosu participă la summitul de la Praga. FOTO: Facebook

Igor Grosu, alături de alți președinți de Parlament, a condamnat războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei și și-a exprimat convingerea că este nevoie de eforturi, unitate și solidaritate la nivel global pentru a forța armata rusă să plece de pe teritoriul ucrainean. 

,,Alături de alți peste 50 de președinți de Parlament am condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Un război în care mor zeci de mii de oameni nevinovați, în care este distrusă infrastructura strategică și economia în plină ascensiune și dezvoltare, iar milioane de ucraineni nevoiți să-și găsească refugiu în toată lumea pentru a se salva de moarte.Rămânem, totodată, convinși că este nevoie de eforturi și mai mari, de unitate și solidaritate la nivel global, pentru a forța Rusia să plece din Ucraina”, a spus președintele Legislativului din Republica Moldova. 

Totodată, Igor Grosu a reiterat că războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a adus prejudicii economice și sociale Republicii Moldova, țară care se confruntă acum cu riscuri de securitate. 

,,Pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent și este esențială pentru noi, în Republica Moldova, unde avem riscuri de securitate. Războiul a adus țării noastre și enorme prejudicii economice și sociale, pe care le resimte fiecare cetățean. Sunt mai încrezător ca niciodată că vom reuși să readucem pacea pe continentul nostru. Vom reuși să ne apărăm democrațiile și libertățile. De asemenea, sunt încrezător că Moldova va continua să fie un membru mândru al comunității noastre de valori, va adera la Uniunea Europeană și vom continua să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică și mai pașnică”, a menționat oficialul de la Chișinău. 

În perioada 24-25 aprilie, șeful Legislativului țării vecine participă la conferința de la Praga, eveniment care reunește șeful Parlamentului European, președinții parlamentelor din Uniunea Europeană, dar și cei din statele candidate la aderarea la UE. 

În prima parte a zilei de luni, Igor Grosu a fost prezent la reuniunea președinților parlamentelor a statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană, precizând că țara sa și-a propus să deschidă negocierile în acest sens până la sfârșitul acestui an. 

,,În acest scop, implementăm recomandările Comisiei Europene și transpunem legislația europeană într-un ritm accelerat. Suntem conștienți că acesta este un proces complex, dar suntem determinați să le îndeplinim cât mai curând posibil. Prioritățile noastre sunt reconstrucția economiei, securitatea energetică și consolidarea securității statului, reformarea justiției și îmbunătățirea nivelului de viață”, a declarat acesta.

Tot în prima zi a reuniunii, oficialul a avut întrevederi cu vicepreședinta Parlamentului Portugaliei, Edite Estrela și șeful Camerei Inferioare a Legislativului Italiei, Lorenzo Fontana.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite