Guvernul va aloca 350 milioane de lei pentru a sprijini agricultorii. Chicu: „Nu permiteţi lăcustei politice să intre în sectorul dumneavoastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a anunţat marţi, 28 iulie, că Guvernul va aloca în total 350 milioane de lei în sprijinul agriculturii, care a avut de suferit de pe urma secetei, dar şi a ploilor cu grindină. Totodată, prim-ministrul i-a îndemnat pe agricultori să delimiteze „acţiunile reale şi promisiunile făcute de politicieni”.

Ion Chicu a declarat că din 322.000 de hectare cu grâu, 215.000 de hectare au fost afectate între 25% şi 60%. Cu toate acestea, premierul susţine că R. Moldova va obţine în acest an circa 650.000 de tone de grâu, în timp ce consumul intern de grâu este de aproximativ 300.000 de tone. Din 56.000 de hectare de orz, 38.000 de hectare au fost afectate în proporţie de 25%, iar alte 22.000 de hectare în proporţie mai mare de 60%. În acest sens, premierul a menţionat că prejudiciile pentru semănăturile cu grâu depăşesc cifra de 700 milioane de lei, iar prejudiciile pentru semănăturile cu orz depăşesc 100 milioane de lei, iar cele de rapiţă, la fel, 100 milioane de lei.

Ion Chicu a comentat şi protestul agricultorilor din Căuşeni şi Ştefan Vodă, subliniind că metoda de protest a acestora, prin blocarea traseelor naţionale, nu este cea mai bună. Chicu susţine că agricultorii au întreprins aceste acţiuni la îndemnul a doi deputaţi, fără a specifica despre cine anume este vorba.

„Stimaţi reprezentanţi ai acestui sector (agricultura) nu permiteţi lăcustei politice să intre în sectorul dumneavoastră. Aveţi o experienţă foarte mare în interacţiunea cu diferite guverne şi autorităţile statului. Dacă o să se bage politicani în acest sector, nu are cum ramura să înflorească. Guvernul vine cu măsuri suficiente la această etapă pentru a acorda suport”, a declarat Ion Chicu într-o conferinţă de presă.

Agricultorii din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni au protestat luni, 27 iulie, la intrarea în oraşul Căuşeni, nemulţumiţi că nu au primit nicio soluţie din partea Guvernului în legătură cu situaţia dezastruoasă din sectorul agricol, transmite IPN.

Protestatarii au venit cu tractoare, pe care le-au parcat pe marginea drumului. Agricultorii cer declararea stării excepţionale în agricultură pentru zona de centru şi sud-est a ţării, cu eliberarea certificatelor de forţă majoră, pentru a permite agricultorilor reeşalonarea datoriilor faţă de bănci.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite