Guvernul de la Chișinău, după anunțul Gazprom privind reducerea gazelor naturale: Acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate

0
Publicat:

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că Gazprom acuză Ucraina și Rep. Moldova de lucruri neadevărate, adică de faptul că o parte din cantitatea de gaze este oprită de reprezentanții Kievului.

Spînu spune că Gazprom găsește diverse motive pentru a reduce cantitatea de gaze. FOTO: Arhivă
Spînu spune că Gazprom găsește diverse motive pentru a reduce cantitatea de gaze. FOTO: Arhivă

Șeful ministerului de resort a venit cu o reacție pe canalul său de pe Telegram. Potrivit lui, concernul rus găsește diverse motive pentru a reduce cantitatea de gaze naturale livrată către Republica Moldova. 

,,Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate”, a anunțat acesta.

Mai mult, unele dintre motivele invocate nu corespund cu realitatea, mai afirmă Andrei Spînu. Cum ar fi faptul că Ucraina că ar pune bețe în roate procesului de furnizare a gazului rusesc către Republica Moldova și l-ar deconta pe teritoriul său.

Presiunea, șantajul, amenințările nu-și mai au loc”

,,Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi. Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră. Oameni buni, Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, afirmă Andrei Spînu.

 Iar reprezentanții Moldovagaz afirmă că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova au asigurat întotdeauna ,,predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova”, au precizat într-un comunicat de presă.

Motivele invocate de Gazprom

Recent, concernul rus a anunțat că va scădea, începând cu data de 28 noiembrie, a livrărilor prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, de la frontiera ruso-ucraineană. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Gazprom susțin că Ucraina ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze destinate țării vecine. 

Așa că, din data de 1 decembrie, Gazprom va reduce cantitatea de gaze naturale livrată în Republica Moldova cu peste 56 %. E a doua acțiune de acest gen și întreprinsă la numai câteva luni distanță.

De la 1 octombrie, concernul rus a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului, potrivit reprezentanţilor Executivului de la Chişinău. Astfel, autoritățile sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.

Republica Moldova, șantajată de concernul rus

Gazprom a amenințat și, anterior, că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata.

La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut mai târziu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite