După o campanie anostă, pe ultima sută de metri, politicienii de la Bucureşti îndeamnă cetăţenii români din Republica Moldova să-i voteze la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La scrutinul de duminică vor fi deschise în Republica Moldova opt secţii de vot
La scrutinul de duminică vor fi deschise în Republica Moldova opt secţii de vot

Europarlamentarul PDL Monica Macovei şi deputatul Eugen Tomac, preşedintele PMP, îndeamnă votanţii din stânga Prutului să meargă la urne şi să voteze partidele pe care ei le reprezintă.

Cu câteva zile înainte de scrutin, după o campanie anostă, reprezentanţii formaţiunilor politice din România îşi îndeamnă simpatizanţii să meargă duminică la vot şi să-i voteze.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că, în toamnă, Parlamentul European va alege preşedintele Comisiei Europene, dar candidatul anunţat de socialişti, Martin Schulz, ar reprezenta "un mare pericol şi pentru Europa, şi pentru România", relatează Mediafax.

Republica Moldova, pe agendă

Ea a argumentat că nu mai trebuie acceptat "şantajul cu gazul rusesc", suţinut de Schulz, „şeful lui Ponta“, şi nici "vândută pe gaz rusesc libertatea" celor din Ucraina sau Republica Moldova, ci găsite alte surse sau achiziţionarea de gaz din Norvegia şi SUA. "Viitorul nostru nu poate fi determinat de un şantaj permanent din partea Rusiei, cu gazul rusesc. (...) Trebuie să oprim acest şantaj cu gazul rusesc, care pur şi simplu ne aduce înapoi în timp, în anii '50. Putin a spus încă din 2005 că vrea să refacă URSS, mai departe vedem că şi-a alipit Republica Crimeea, Moldova este în mare pericol, între Odesa şi Tiraspol sunt numai 108 kilometri. În ultimele zile, Republica Moldova a fost ameninţată că, dacă va semna Acordul de Asociere cu UE, va avea de suferit", a spus Macovei, citată de Mediafax.

"Deci ei sunt cu ruşii, foarte pe scurt. Noi nu mai vrem cu ruşii, noi am fost cu ruşii şi nu mai vrem cu ruşii, nu vrem cu bocancul în gură, vrem democraţie, vrem libertate, vrem să vorbim liber, să circulăm liber, să avem drepturi, libertăţi", a spus Macovei.

Totodată, europarlamentarul PDL a apreciat că Republica Moldova ar trebui să semneze cât mai repede acordul de asociere cu UE. "Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că presiunile pe Moldova se vor accentua ca să nu semneze Acordul de Asociere. Cu cât perioada e mai lungă până la semnare, cu atât presiunile vor fi mai mari şi ruşii vor avea timp de presiuni şi de şantaje. Vă aduc aminte că la fel au făcut şi cu Ucraina, înainte de semnare au crescut presiunile foarte mult până când Ianukovici (Viktor Ianukovici - n.r.) a decis să nu mai semneze şi aşa a început, să-i spunem, frumoasă, dramatică revoluţie din Euromaidan", a conchis Macovei.

Mobilizare la urne

Tot astăzi, liderul PMP Eugen Tomac a făcut un apel pe reţelele sociale către membrii şi susţinatorii partidului vorbindu-le despre însemnătatea scrutinului.

„Această săptămână este foarte importantă pentru noi, de aceea trebuie să ne mobilizăm cu toţii şi să-i convingem pe majoritatea românilor de bună credinţă să se prezinte la vot. Votul este cel care face diferenţa şi de aceea este esenţial să fim cât mai mulţi cetăţeni implicaţi pe 25 mai. Trebuie să mergem la secţiile de votare pentru a ne exercita dreptul de a alege, un drept pe care naţiunea noastră l-a câştigat atunci când a înlăturat regimului comunist. Nu absenţa noastră schimbă lucrurile în bine, ci implicarea! Nu boicotul alegerilor poate evita un dezastru pentru România, ci unitatea noastră, a tuturor celor care vrem o altfel de clasă politică! Nu ignorarea PSD-ului este soluţia, ci sancţionarea lui prin vot“, a susţinut Eugen Tomac.

Şi candidatul PSD Veaceslav Şaramet a vorbit anterior despre cât de important este ca basarabenii cu cetăţenie română să vină la vot. „Este un fenomen extraordinar că românii din Republica Moldova pot determina cine va merge să-i reprezinte la Bruxelles. Sperăm că în 2019, când preşedenţia UE va fi deţinută de România, Republica Moldova să adere la UE“, a afirmat candidatul PSD de la Chişinău.

Unde vom avea secţii de votare

Pe 25 mai, românii din Moldova vor putea vota în opt secţii, deschise pe lângă misiunile diplomatice, dintre care patru la Chişinău, două la Bălţi şi câte una la Cahul şi Ungheni, precum urmează:
1 Ambasada, str. Bucureşti nr.66/1, Chişinău;
2-3 Secţia Consulară din str. Grigore Ureche nr. 2, Chişinău;
4 Institutul Cultural Român, str. Vlaicu Pârcalab nr. 39, Chişinău;
5 Consulatul General din Cahul, str. Bogdan Petriceicu Haşdeu nr. 11;
6-7 Consulatul General din Bălţi, str. Sfântul Nicolae nr. 51;
8 Biroul consular din Ungheni, str. Mihai Eminescu nr.35.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite