„Centenarul filmului românesc” revine în Moldova cu ultimele două proiecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La jumătate de an de la lansarea la Chişinău, în data de 27 aprilie, „Centenarul filmului românesc” revine în Republica Moldova cu ultimele două proiecţii. Pe 3 noiembrie, în incinta Casei Naţionale din oraşul Nisporeni, începând cu ora 16.00, va fi proiectat filmul „Amintiri din copilărie”.

Film în care joacă actriţa originară din Nisporeni, Corina Constantinescu, în rolul „Mamei lui Nică”. Iar, pe 4 noiembrie, la ora 18.00, la Chişinău, în incinta cinematografului Odeon, proiectul se va încheia cu proiecţia filmului „Osânda”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, film în care joacă actriţa Ioana Pavelescu, fiica actriţei Corina Constantinescu, transmite IPN.

Valentina Iusuphodjaev, PR manager în Republica Moldova al proiectului „Centenarul filmului românesc”, a menţionat, într-o conferinţă de presă, că acest proiect a avut un impact deosebit, a dus filmul românesc în localităţile din ţară. „Ne-am propus să prezentăm filme şi în afara Chişinăului, în 15 localităţi din nordul şi centrul Moldovei, deoarece în teritoriu este o situaţie dramatică. Acolo nu există cinematografe, acolo am văzut tineri care au urmărit pentru prima dată un film proiectat. Este trist să vezi adolescenţi de 16-18 ani care mărturisesc că nu au fost niciodată la cinematograf”, a spus Valentina Iusuphodjaev.

Andrei Giurgia, managerul proiectului pentru România, a menţionat că ideea de a organiza acest festival, a 100 de filme în 100 de localităţi, este foarte importantă. Filmele proiectate sunt pelicule care nu se văd oricând şi oriunde. „Aceste filme nu le  vedem la televizor, deoarece aceste filme sunt alese din arhiva cinematografiei româneşti”, a spus Andrei Giurgia. În opinia sa, filmele au avut un impact deosebit asupra spectatorilor. „Am văzut atât în România, cât şi în Moldova emoţii pe chipul lor după vizionarea acestor filme. După proiecţii, aceştia se apropiau de organizatori ca să întrebe detalii despre filme, despre actori, despre regizori”, a mai spus Andrei Giurgia.

Pentru actriţa Ioana Pavelescu aflarea la Chişinău este „o revenire acasă”, cu toate că e pentru prima dată în Basarabia. „Iubesc Basarabia, am trăit cu ea în suflet toată copilăria şi viaţa mea, datorită poveştilor spuse de mama, care s-a născut la Nisporeni şi a trăit cu dorul de Basarabia, toată viaţa ei. Mă simt fiică a Basarabiei. Şi sunt mândră de asta. Iubesc Basarabia şi plâng soarta care ne-a despărţit brutal şi împotriva firii”, a mărturisit cu emoţii actriţa Ioana Pavelescu.

Actriţa Ileana Popovici, originară din Basarabia, a menţionat că, prin filmele aduse, proiectul „Centenarul Filmului Românesc” oferă posibilitatea de apropiere şi de a ne cunoaşte mai bine. „Prin aceste filme ne putem cunoaşte istoria, cultura şi astfel devenim mai apropiaţi. Prin aceste filme ne simţim alături, în sălile de spectacol, unde vă aşteptăm cu drag şi dor!”, a mai spus actriţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite