Ce spune primarul Chișinăului despre candidatura sa la alegerile prezidențiale

0
Publicat:

Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, nu va participa la alegerile prezidențiale din toamna acestui an din Republica Moldova, susținând că va continua să-și exercite al doilea mandat de edil pentru că nu poate să-i dezamăgească pe chișinăuienii care i-au dat votul. 

Ion Ceban nu va candida la alegerile prezidențiale. FOTO: Arhivă
Ion Ceban nu va candida la alegerile prezidențiale. FOTO: Arhivă

,,Prioritatea mea la această etapă este să-mi continui munca în calitate de primar general al municipiului Chișinău, unde peste un milion de cetățeni, un milion de oameni trăiesc și văd transformarea și nu pleacă din Chișinău, și împreună schimbăm lucrurile. O țară întreagă vede că la Chișinău se schimbă lucrurile pentru că ne pasă cu adevărat, pentru că putem și avem capacitatea, și asta demonstrăm zi de zi”, a declarat edilul Chișinăului. 

Ion Ceban a făcut anunțul în cadrul unui briefing de presă, refuzând să răspundă ulterior la întrebările jurnaliștilor. 

,,Voi rămâne să-mi exercit mandatul de primar general al municipiului Chișinău, am spus de fiecare dată și asta declar, și astăzi nu sunt interesat de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova în toamna acestui an deoarece oamenii mi-au încredințat votul lor la Chișinău, iar eu nu pot să-i dezamăgesc pe chișinăuieni”, a mai menționat acesta. 

Ion Ceban, la al doilea mandat de edil al Chișinăului 

Cel de-al doilea mandat de primar al lui Ion Ceban a fost validat în data de 22 noiembrie a anului trecut, decizie luată la peste două săptămâni de la primul tur al alegerilor locale generale din Republica Moldova.

Pentru Ion Ceban, liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN), au votat 50, 62 % dintre alegători, acesta fiind urmat de Lilian Carp, candidatul formațiunii de guvernământ, cu o cifră de 28, 2 %.

Trecut pro-rus 

Între timp, el conduce Mișcarea Alternativa Națională (MAN), formațiune fondată acum doi ani și care ar fi beneficiat de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB-ul rusesc și acuzați de spionaj în Republica Moldova, schema fiind făcută publică de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău. Acesta neagă cele relatate de SIS.

,,Solicităm excluderea Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională” din așa-zisele investigații și tot felul de presupuneri anunțate anterior și de fostul premier și vicepremier care au fost atacați în instanță pentru declarații nefondate și calomnioase. Amintim, MAN nu are tangențe cu informațiile tirajate intenționat și concertat în presă, iar despre acest lucru am informat toate instituțiile internaționale”, a scris primarul pe internet. 

Liderul MAN, care se declară acum pro-european, s-ar fi aflat la Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. De-a lungul timpului, el a fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar în 2014, la scurt timp după ce Kremlinul a anexat ilegal Crimeea, a susținut referendumul ilegal din Găgăuzia care promova aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus.

Tot în același an, Ion Ceban, alături de mai mulți socialiști, a protestat la Bruxelles contra semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.  „Doar în cadrul Uniunii Vamale ţara mai are şansa să-şi păstreze statalitatea şi să apuce calea unei dezvoltări progresive”, a spus atunci Ion Ceban.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite