Catastrofă umanitară în Mariupol: Circa 20.000 de civili ar fi fost ucişi de armata rusă, iar numărul victimelor ar putea creşte semnificativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii îngroapa cadavrele în gropi comune in Mariupol foto Nexta
Oamenii îngroapa cadavrele în gropi comune in Mariupol foto Nexta

Autorităţile locale din oraşul Mariupol, regiunea Doneţk, au anunţat că circa 20.000 de civili ucraineni au fost ucişi în urma invaziei ruse. Consilierul primarului din Mariupol a comunicat că, dacă bombardamentele armatei ruse şi blocada vor continua, numărul de victime ar putea ajunge la 350.000, adică este vorba despre toată populaţia rămasă în oraş.

Potrivit consilierului, corpurile neînsufleţite sunt îngropate pe străzi sau în curţile caselor, pentru că cimitirul se află pe teritoriul controlar de armata rusă. În multe cazuri, oamenii nici nu au posibilitarea să-şi îngroape apropiaţii, deoarece nu pot ieşi din casă din cauza bombardamentelor intense.

El susţine că oraşul este încercuit, iar locuitorii, în mare parte ucraineni cu viziuni anti-ruse, nu pot părăsi regiunea. Totodată, consilierul a menţionat că ucrainenii care au părăsit oraşul cu maşinile proprii îşi asumă riscul că îi poate aştepta un final tragic.

Acesta a mai adăugat că o bună parte din populaţie se ascunde în subsoluri, în condiţii inumane, fără apă, fără hrană, fără energie electrică şi căldură, scrie presa ucraineană.

De aproape două săptămâni, oraşul Mariupol este asediat permanent de forţele ruseşti. Criza umanitară se adânceşte, mai ales că ajutoarele umanitare sunt blocate şi nu pot ajunge la populaţia de aici.

Duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că principalul obiectiv stabilit pentru această zi este să se asigure că va ajunge la destinaţie convoiul umanitar care călătoreşte spre Mariupol.

„Convoiul nostru umanitar este la două ore distanţă de Mariupol, la doar 80 de kilometri distanţă”, a precizat Zelenski într-un scurt mesaj postat pe Instagram.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite