Biroul Naţional de Statistică anunţă că economia a crescut. „Au contribuit toate sectoarele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Economiei şi FMI prognozează pentru acest an o recesiune 
economică de 1%, iar Banca Mondială susţine că economia Republicii 
Moldova va înregistra o stagnare FOTO: Arhiva Adevarul
Ministerul Economiei şi FMI prognozează pentru acest an o recesiune economică de 1%, iar Banca Mondială susţine că economia Republicii Moldova va înregistra o stagnare FOTO: Arhiva Adevarul

Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) a Republicii Moldova a însumat 24,4 miliarde de lei şi a crescut, în primul trimestru, cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut, comunică Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Potrivit datelor statistice, PIB-ul Republicii Moldova a crescut cu 0,7% faţă de ultimul trimestru al anului 2014. Valoarea adăugată brută în economie s-a majorat, în ianuarie-martie, cu 5,2%, contribuind la formarea PIB-ului cu 83,8%, iar la creşterea acestuia cu 4,3%. „La creşterea PIB-ului au contribuit practic toate ramurile economiei”, precizează reprezentanţii BNS.

Astfel, sectorul financiar şi al asigurărilor au dus la o creştere a PIB-ului de 2,1%, industria extractivă – de 1,1%, comerţul – de 0,7%, iar tranzacţiile imobiliare, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii support – de 0,5%. Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a majorat cu 3,6% în raport cu perioada similară a anului anterior, contribuind la creşterea economic cu 0,6%.

Cu câte 0,2% au influenţat creşterea PIB-ului agricultura, silvicultura, pescuitul şi construcţiile. Pe de altă parte, activitatea din administraţia publică şi apărare, piaţa asigurărilor sociale obligatorii, învăţământul, sănătatea şi asistenţa socială au avut o influenţă negativă asupra PIB-ului.

Menţionăm că Ministerul Economiei şi FMI prognozează pentru acest an o recesiune economică de 1%, iar Banca Mondială susţine că economia Republicii Moldova va înregistra o stagnare. PIB-ul a crescut anul trecut cu 4,6%.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite