Afacerile care trag în jos industria Republicii Moldova. Cel mai mult a scăzut producţia ţigărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producerea de ţigări în Moldova a scăzut cel mai mult FOTO Adevărul
Producerea de ţigări în Moldova a scăzut cel mai mult FOTO Adevărul

În timp ce prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor a înregistrat, în lunile ianuarie-aprilie, un volum al producţiei în creştere cu 50%, fabricarea produselor de tutun a atestat un volum în scădere cu peste 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele statistice din Republica Moldova.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia industrială s-a majorat, în ianuarie-aprilie, cu 6,5% comparativ cu perioada similară a anului 2014. Astfel, în industria extractivă volumul producţiei a fost mai mare, în perioada analizată, cu 3,1%, iar în industria prelucrătoare - cu 6,2% faţă de ianuarie-aprilie 2014.

BNS informează că şi industria alimenatră a înregistrat o creştere de circa 10%, volumul producţiei conservelor de legume şi fructe fiind mai mare cu 50,3%. De asemenea, Republica Moldova a produs cu 12,4% mai multe grăsimi şi uleiuri vegetale, cu 9,2% mai multe produse din cacao şi ciocolată şi cu 7,7% mai multe produse de patiserie.

La polul opus, activitatea de distilare, rafinare şi mixare a băuturilor alcoolice a înregistrat, în primele patru luni ale acestui an, un volum mai mic cu 50,4%. De asemenea, agenţii economici au produs, în perioada de referinţă, cu 0,6% mai puţin vin din struguri faţă de perioada similară a anului trecut. Cantitatea de vin din struguri s-a diminuat în aprilie cu 13,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2014.

În industria prelucrătoare au fost fabricate cu 74,2% mai multe echipamente electrice, iar în industria metalurgică volumul producţiei a fost mai mare cu 20%. În acelaşi timp, a scăzut drastic volumul de producere a articolelor de tutun. Astfel, această activitate a înregistrat o diminuare de 80,7% a producţiei în lunile ianuarie-aprilie curent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Volumul producţiei industriale s-a majorat în aprilie cu 2,1% faţă de perioada similară a anului precedent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite