Alegeri Republica Moldova, turul doi. A fost lansată o petiţie pentru demiterea conducerii CEC şi MAE. Circa 11.400 de persoane au semnat-o deja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La scurt timp după ce au fost epuizate buletinele de vot în tot mai multe secţii de votare din străinătate, dar şi din ţară, a fost lansată o petiţie online pentru demiterea conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale. Totodată, a fost creat un grup pe Facebook „Cerem demisia CEC-lui” care are peste 7.000 de membri la acest moment.

„Cerem demisia conducerii Comisiei Electorale a Republicii Moldova şi a Ministerului de Externe pentru neglijarea gravă şi îngrădirea dreptului la vot a cetăţenilor moldoveni care au vrut să voteze în statele europene. 

În Dublin (Irlanda), Mestre, Bologna, Parma (Italia), Paris (Franţa), Bucureşti (România), Londra (Marea Britanie), Moscova (Rusia) şi în alte oraşe au fost epuizate buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea secţiilor de votare, iar sute de oameni au stat degeaba în cozi lungi pentru a vota. 

Suntem în prezenţa unei iresponsabilităţi foarte grave în raport cu alegătorii din diasporă. Dreptul la vot este unul fundamental şi este prevăzut în Constituţia Moldovei (art. 38) şi în Codul Electoral. 

Articolul 2 aliniat (3) din Codul Electoral prevede că „Cetăţenii Republicii Moldova care domiciliază în afara ţării beneficiază de drepturi electorale depline în condiţiile prezentului cod. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare sînt obligate să creeze condiţii pentru ca cetăţenii să-şi exercite liber drepturile lor electorale”. Articolul 65 din Codul Electoral stipulează procedura prin care pot fi contestate încălcările din procesul electoral. 

Mai mult, înaintea scrutinului, cei de la CEC a fost rugaţi să suplimenteze numărul buletinelor de vot în secţiile de votare de peste hotare, solicitări care au fost ignorate.

Avem toate premisele pentru a acuza CEC-ul şi MAEIE de intenţie în limitarea dreptului la vot pentru cetăţenii de peste hotare, sau cel puţin de neglijenţă gravă în organizarea procesului de votare. Considerăm că conducătorii celor două instituţii nu mai au dreptul moral de a continua în funcţii şi cerem demisia acestora!”, se arată în textul petiţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite