Alegeri Republica Moldova. Petru Bogatu: Alegătorii sunt manipulaţi, iar riscul ca aceştia să fie mituiţi încă există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO acasatv.md
FOTO acasatv.md

Editorialistul Petru Bogatu susţine că alegătorii din Republica Moldova sunt manipulaţi, iar riscul coruperii votanţilor în scrutinul prezidenţial din 30 octombrie încă persistă, deoarece mituirea nu are cum să fie eradicată într-un stat sărac şi fără o justiţie independentă.

Bogatu subliniează rolul şi influenţa propagandei ruse în Moldova care a lansat un război informaţional şi politic fără precedent împotriva ţării. 

Pe de o parte televiziunile ruse, care continuă să domine piaţa mediatică, iar pe de altă parte agenţii de influenţă ai Moscovei infiltraţi în cercurile politice şi cele de afaceri induc panică şi neîncredere în cursul proeuropean, creează percepţii false, profită de erorile guvernării pentru a incita spiritele şi a destabiliza situaţia politică. 

„În aceste condiţii, cel mai vulnerabil este electoratul mai puţin avizat din Moldova, mai puţin interesat de politică şi activităţi publice. Sondajele demonstrează că peste o treime din alegători constituie nucleul dur al proeuropenilor. Aproape un sfert este reprezentat de nostalgicii militanţi filoruşi. Însă circa 40 la sută din electorat nu are deocamdată repere p olitice clare. Anume această categorie a populaţiei poate să condamne războiul împotriva Ucrainei şi, totodată, să-l admire pe Putin”, afirmă editorialistul.

Bogatu vorbeşte despre calitatea oamenilor plecaţi din ţară. În opinia sa, peste hotare pleacă preponderent oamenii de acţiune, persoanele mai mult sau mai puţin şcolite, de aceea, electoratul din străinătate, mai cu seamă cel din ţările europene, votează raţional şi are viziuni cu precădere euroatlantice.

„Viziunile geopolitice, ca şi în trecut, vor influenţa de o manieră categorică, rezultatul votului. Atât timp cât reprezentanţii minorităţilor naţionale mai au iluzia unei posibile direcţii eurasiatice pentru Republica Moldova, iluzie speculată cu impertinenţă de unele partide filoruse, factorul geopolitic va conta în alegerile de la noi”, a mai adăugat Petru Bogatu.


Editorialistul e de părere că oricine ar câştiga alegerile, viitorul preşedintele va fi sortit să înşele aşteptările alegătorului. Nu va fi însă vina lui, ci a legislaţiei în vigoare. Deşi şeful statului este ales prin vot direct, atribuţiile sale într-o republică parlamentară sunt mai mult ceremoniale. Influenţa şefului statului asupra cursului politic va fi minimă sau chiar inexistentă.

El menţionează că răspunderea o poartă şi partidele care, în loc să explice oamenilor cum stau lucrurile în realitate, au pledat de-a lungul anilor într-un mod populist şi demagogic pentru alegerea preşedintelui „de către întreg poporul”.

Petru Bogatu a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui interviu pentru IPN:

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite