A acumulat anul trecut un profit-record de 460 de milioane de lei, dar cere tarife mai mari cu 14% pentru energia electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fenosa

Grupul spaniol Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea tarifelor cu până la 14% pentru consumatorii conectaţi la reţelele cu tensiune joasă şi a depus deja o cerere la ANRE.

Incredibil, dar adevărat! După ce în anul 2012 a înregistrat un profit net de 29 de milioane de euro (circa 460 de milioane de lei), în creştere cu aproape 21% faţă de cel din anul 2011, grupul Gas Natural Fenosa cere o majorare cu circa 14% a tarifelor la curentul electric pentru populaţie. Pentru consumatorii industriali creşterea ar urma să fie mai mică.

Cea mai mare companie de distribuţie a energiei electrice din Republica Moldova, explică cererea prin "menţinerea neschimbată a preţului de procurare a energiei de la Centrala Electrică de la Cuciurgan".

"Solicitarea de majorare a fost înaintată de întreprindere drept urmare a creşterii componentelor tarifare, respectiv a preţului de procurare a energiei electrice de la producători cu 3%, a creşterii cu 4,5% a tarifului pentru serviciile de transport a energiei electrice, a diferenţei în creştere de curs leu-dolar şi a investiţiilor de 286 milioane de lei ale companiei Gas Natural Fenosa în Moldova în anul 2012", se precizează într-un comunicat de presă.

Administraţia ANRE nu a comentat solicitarea Gas Natural Fenosa, precizând că aşteaptă noile contracte de achiziţie semnate cu distribuitorii.

Anterior, vicepremierul în exerciţiu Valeriu Lazăr a dat declarat că nu există premise pentru o majorare a tarifelor la eneria electrică după ce s-a anunţat că în acest an preţul de achiziţie de la Centrala de la Cuciurgan şi din Ucraina a rămas neschimbat.

În prezent consumatorii casnici din centrul şi sudul Republicii Moldova, deserviţi de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,58 lei pentru un kilowatt, în timp ce cei din nordul ţării cu 13-15 bani mai mulţi.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite