29 de procurori anticorupţie şi 20 de ofiţeri CNA anchetează „furtul miliardului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii intenţionează să ancheteze şi politicieni. FOTO: Alexandru Tarlev
Procurorii intenţionează să ancheteze şi politicieni. FOTO: Alexandru Tarlev

Practic toţi procurorii din Procuratura anticorupţie sunt încadraţi în anchetarea creditelor neperformante oferite de trei bănci: Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. La aceştia s-au alăturat şi procurori din Procuratura Generală.

În anchetă sunt implicaţi 29 de procurori şi 20 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie. Toţi aceştia sunt conduşi de Andrian Popenco, adjunctul procurorului anticorupţie.

Procurorii au cerut presei să fie precaută cu privire la informaţia difuzată, astfel ca aceasta să nu prejudicieze ancheta.

Investigaţia pe care o realizează grupul de anchetă cuprinde perioada 2007-2015, întreaga perioadă în care au început să apară problemele cele trei instituţii de stat. Procurorii îşi propun să identifice persoanele care au beneficiat de creditele neperformante, schemele care au făcut posibilă creditările. Potrivit procurorilor, ancheta va culmina cu „restituirea banilor” sustraşi din instituţiile financiare.

În ultimile trei zile, procurorii anticorupţie au ridicat documente din mai multe instituţii de stat şi publice, precum Parlamentul, Guvernul, Banca Naţională, Ministerul de Finanţe, Comisia Naţională a Pieţii Financiare, Agenţia de Stat a Proprietăţii Publice ş.a.

Procurorii au fost interesaţi în mod special de corespondenţa între organele de stat cu privire la sistemul bancar, procesele verbale ale şedinteţele departamentale, stenogramele, precum şi rapoarte şi avize ale instituţiilor de stat care au stat la baza hotărârilor privind problemele din sistemul bancar.

Procurorii declară că vor ancheta toate persoanele, inclusiv politicieni, ce au avut tangenţă directă şi indirectă cu situaţia de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

La conferinţa de presă au participat Eduard Harunjen, procuror anticorupţie, Adrian Popenco, procuror anticorupţie şi procurorul Adriana Beţişor.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite