Unul dintre cele mai mari mistere ale oceanelor, rezolvat. Oamenii de ştiinţă au descoperit cine ucide rechinii albi şi le mănâncă ficatul VIDEO

0
0
Foto: Captură video YouTube
Foto: Captură video YouTube

Imaginile filmate cu drona surprind trei balene care ucid un rechin alb, în largul coastei Africii de Sud, după ce ani de zile oamenii de ştiinţă au încercat să afle cum ajungeau pe plajă rechinii albi spintecaţi şi cu ficatul mâncat, relatează The Daily Beast.

În primele imagini se pot observa două orci care înoată la suprafaţa apei din Golful Mossel din Africa de Sud. După câteva secunde, o a treia poate fi văzută având în gură un rechin alb de circa trei metri. Videoclipul surprinde momentul în care apa se înroşeşte în zona unde rechinul a fost ucis. Apoi, balena care l-a omorât se scufundă din nou.

Alison Towner, biolog din Africa de Sud care studiază rechinii albi, a afirmat pentru The Daily Beast că este „prima filmare din lume cu drona, care arată balene ucigaşe atacând un rechin alb”. Towner a mai spus că este prima „dovadă directă” a fenomenului examinat în Africa de Sud. 

Cel puţin opt rechini albi au fost descoperiţi sfâşiaţi, cu ficatul mâncat şi cu inimile smulse, în zona de coastă Gansbaai, Africa de Sud. Fenomenul, asociat cu dispariţia speciei din zonă, a fost legat de prezenţa a două balene ucigaşe. Acest fenomen a fost subiectul unui studiu publicat la începutul lunii iulie în African Journal of Marine Science.

Rechini albi morţi au început să fie descoperiţi din anul 2017. Cercetătorii au găsit pe plajele din vecinătate rechinii cu ficatul mâncat şi cu inimile smulse.  

Oamenii de ştiinţă au observat că numărul rechinilor albi în zonă a scăzut de când cele două cetacee şi-au făcut apariţia acum cinci ani. După cercetările efectuate, oamenii de ştiinţă au stabilit că zeci de rechini au început să evite coasta Gansbaai atunci când orcile sunt în apropiere.   

În şase luni de la găsirea primului rechin mort, numărul celor observaţi zilnic în zonă a înregistrat o scădere considerabilă, de la şapte la unul. În regiune nu au mai rămas nici rechinii care aveau emiţătoare electronice, ei fiind localizaţi la sute de mile distanţă de Gansbaai la câteva zile de la atacul unei balene ucigaşe. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite