Ţintele ratate de liderii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obama a asigurat că SUA vor fi un donator important pentru planul de dezvoltare a ţărilor sărace.

În urmă cu zece ani, liderii ţărilor bogate şi mai puţin bogate şi-au luat angajamentul să construiască o lume mai bună până în 2015.  Reducerea la jumătate a sărăciei şi foametei faţă de nivelul din 1990, diminuarea cu două treimi a ratei mortalităţii infantile şi cu trei pătrimi a numărului deceselor la naştere sunt ţintele fixate de liderii lumii la acea vreme.

Săptămâna aceasta, când s-au adunat la summitul ONU, şefii de stat din lume au fost nevoiţi să admită că progresele făcute sunt prea mici ca angajamentele luate să fie îndeplinite la termen. Recesiunea globală a afectat economiile multor ţări. Iar statele bogate - inclusiv SUA - nu au contribuit cu sumele necesare ca ţintele fixate să devină realitate. Cea mai bună soluţie ca situaţia să se schimbe este ca ţările puternice să-şi ia angajamente ferme şi concrete pentru următorii cinci ani. Alocarea a 0,7% din PIB pentru programele de dezvoltare, susţinută de liderii lumii în 2002, este un început bun pentru soluţionarea problemei. Din păcate, contribuţia SUA şi a altora, inclusiv Italia, Germania şi Japonia sunt departe de acest procent.

A fost o mare dezamăgire că preşedintele Obama nu a dat, miercuri, la ONU, asigurări ferme că va creşte fondul pentru ajutor. Dacă Washington-ul nu se arată dispus să-şi majoreze contribuţia, slabe speranţe s-o facă alţii. Totuşi, în discursul lui Obama există informaţii esenţiale. El a asigurat că SUA vor fi un donator important pentru planul de dezvoltare dar că vor utiliza toate instrumentele de ajutor la dispoziţie - inclusiv acordarea de credite comerciale şi de export astfel încât ţările sărace să ajungă în punctul în care să nu mai aibă nevoie de ajutor.

Obama a promis că se va asigura că ţările beneficiare vor răspunde pentru îmbunătăţirea guvernării şi combaterea corupţiei. De cealaltă parte, donatorii vor trebui să-şi canalizeze eforturile acolo unde au cei mai buni parteneri. Vestea bună este că numărul de oameni care trăiesc cu mai puţin 1,25 de dolari  pe zi a scăzut. Progresele au apărut însă cu precădere în China şi în alte ţări din estul Asiei. În schimb, nivelul sărăciei în Africa Subsahariană se menţine ridicat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite