Statele Unite au doborât o dronă turcească în Siria. Tensiunile din zonă, pe punctul de a escalada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au anunțat, joi, că au interceptat și doborât o dronă turcească în Siria, considerând că aceasta constituie o potențială amenințare la adresa forțelor americane desfășurate în regiune, potrivit unui comunicat oficial transmis de Pentagon și citat de AFP.

Drona părea să reprezinte o amenințare pentru forțele americane FOTO wsj.com
Drona părea să reprezinte o amenințare pentru forțele americane FOTO wsj.com

Incidentul a avut loc într-un moment de creștere a tensiunilor în Siria, cu Turcia efectuând atacuri asupra țintelor kurde din regiune și după un atentat sinucigaș din Ankara. Acesta a fost revendicat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept grup terorist de către Turcia și aliații săi occidentali.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a declarat că forțele americane au observat mai multe drone efectuând atacuri în nord-estul Siriei joi dimineața, inclusiv în apropierea orașului Hasakah, la aproximativ un kilometru de pozițiile trupelor americane.

Ulterior, o dronă turcească s-a întors în aceeași zonă, apropiindu-se de forțele americane.

„Comandanții americani au evaluat că această dronă, care se afla la mai puțin de 500 de metri de pozițiile americane, prezenta o potențială amenințare, iar avioanele de vânătoare americane F-16 au fost autorizate să o doboare în scopul autoapărării”, a afirmat generalul Ryder.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat joi seară la telefon cu omologul său turc, Yasar Guler, și a solicitat „dezescaladarea situației în nordul Siriei”, potrivit unui comunicat emis de Pentagon. Austin a subliniat importanța respectării riguroase a protocoalelor existente și a canalelor de comunicare obișnuite între armate, în această regiune de conflict.

Ministerul turc al Apărării a confirmat discuția dintre cei doi oficiali, dar nu a făcut referire la incident. Comunicatul turc menționează că cei doi au discutat despre „evoluțiile recente din Siria” și despre o „strânsă coordonare în regiune”, cu ministrul turc afirmând că „Turcia este pregătită pentru o cooperare cu Statele Unite în lupta împotriva Daesh”, acronimul arab al Statului Islamic (SI).

Statele Unite au aproximativ 900 de militari desfășurați în Siria ca parte a eforturilor internaționale de combatere a SI și au efectuat în mod regulat atacuri împotriva jihadiștilor din regiune.

În paralel, Turcia a efectuat lovituri aeriene joi seară împotriva pozițiilor și obiectivelor kurde, inclusiv a depozitelor de arme și muniții ale PKK/YPG în nordul Siriei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite