State din Golf, inclusiv Arabia Saudită, au furnizat SUA informații despre atacul Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe state din Golf au transmis informații despre planurile Iranului de a ataca Israelul, furnizând informații vitale care au fost cheia succesului măsurilor de apărare aeriană care au zădărnicit aproape în întregime atacul masiv iranian din noaptea de sâmbătă spre duminică, a relatat Wall Street Journal.

Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului FOTO AFP
Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului FOTO AFP

Cooperarea a fost condusă de SUA, care de mai multi ani se încearcă să formeze un parteneriat militar informal pentru a contracara amenințările din partea Iranului, a relatat WSJ, citat de Times of Israel.

Iranul a lansat sute de rachete balistice și de croazieră alături de sute de drone înspre Israel. Forțele de Apărare Israelului, susținute de SUA și de alți aliați, au confirmat că aproximativ 99% dintre acestea au fost doborâte, iar cele câteva  care au reușit să treacă au cauzat doar pagube minore.

În timp ce se știa deja că Iordania a participat activ la doborârea dronelor care se îndreptau spre Israel prin spațiul său aerian, WSJ a dezvăluit pentru prima dată amploarea acțiunilor comune de-a lungul regiuni, inclusiv din partea unor țări care nu au legături diplomatice cu Israelul. .

Publicația a oficiali care au spus că succesul înregistrat în bararea unui număr atât de mare drone și rachete s-a datorat faptului că țările arabe au transmis informații despre planul iranian. Totodată, acestea au permis utilizarea spațiului lor aerian și au pus la dispoziție urmărire radar. În unele cazuri, armata acestora a jucat un rol activ în interceptarea amenințărilor și „și-au oferit propriile forțe pentru a ajuta”, se arată în raport, indicând că Iordania nu a fost singura națiune arabă care a participat.

Potrivit WSJ, detaliile complete despre rolul jucat de Arabia Saudită și de „alte guverne arabe cheie” este păstrat sub tăcere.

Teheranul a promis că va răzbuna uciderea a șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, inclusiv doi generali, într-un presupus atac aerian israelian asupra unei anexe din apropierea ambasadei Iranului din Damasc, la 1 aprilie. 

După acel bombardament și amenințările Iranului cu represalii, oficialii americani au început să pledeze pe lângă guvernele arabe pentru a oferi informații despre planurile Iranului, precum și ajutor pentru interceptarea unui eventual atac, au declarat oficiali saudiți și egipteni pentru WSJ.

Inițial, unele guverne arabe au ezitat, temându-se că, ajutând Israelul, vor intra în conflict direct cu Iranul sau vor fi supuși represaliilor. În plus, unii s-au arătat îngrijorați de a fi percepuți ca ajutând Israelul pe fondul războiului său împotriva Hamas în Fâșia Gaza, care a început cu atacul devastator al grupării teroriste palestiniene asupra Israelului și care a fost impulsul pentru tensiunile regionale în creștere.

Totuși, în cele din urmă, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au convenit să transmită în mod privat informații, în timp ce Iordania a fost de acord să lase SUA și „avioanele de război ale altor țări” să-i folosească spațiul aerian. Iordania a mai spus că își va folosi propriile avioane pentru a intercepta rachete și drone, au spus oficialii.

Aceștia au precizat că cu două zile înainte de atac, oficialii iranieni au informat Arabia Saudită și alte state din Golf cu privire la tipul de răspuns pe care îl plănuiau împotriva Israelului și momentul acestuia, pentru ca acele țări să își poată proteja propriul spațiu aerian. Aceste informații au fost transmise SUA, oferind detalii vitale pentru planurile de apărare ale SUA și ale Israelului.

Pe măsură ce atacul a devenit iminent, Washingtonul a ordonat desfășurarea de avioane și sisteme de apărare antirachetă în regiune și a coordonat apărarea între Israel și guvernele arabe, a declarat un înalt oficial israelian pentru Jurnal.

„Provocarea a fost să aducem toate acele țări în jurul Israelului”, în ciuda izolării sale regionale, a spus oficialul. „A fost o problemă diplomatică”.

Potrivit raportului, rachetele și dronele au fost urmărite imediat după lansare de radare în țările din Golful Persic, prin intermediul unui centru de operațiuni american din Qatar. Informațiile au fost transmise apoi către avioane de luptă din „mai multe țări” care se aflau deasupra Iordaniei și altor țări, precum și către nave de război și unități de apărare antirachetă ale Israelului.

De îndată ce dronele au ajuns în raza de acțiune, au fost doborâte, în mare parte de SUA și Israel, iar restul de avioane de război iordaniene, britanice și franceze, au spus oficialii.

Un oficial american a declarat WSJ că în timpul atacului a existat o perioadă în care peste 100 de rachete balistice iraniene se aflau simultan în aer și se îndreptau spre Israel, dar marea majoritate au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale acestei țări.

Bilanțul avioanelor americane a fost de 70 de drone, în timp ce două distrugătoare de rachete ghidate ar fi putut intercepta până la șase rachete. Un sistem american de rachete Patriot în apropiere de Erbil, Irak, a interceptat, de asemenea, o rachetă balistică, a declarat un oficial american pentru ziar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite