Sri Lanka pune capăt prelungirii vizelor de lungă şedere pentru ruşi şi ucraineni

0
Publicat:

Sri Lanka a anunţat duminică că va pune capăt prelungirii vizelor turistice pe lungă şedere pentru mii de ruşi şi ucraineni care le foloseau pentru a locui pe insulă după invazia Moscovei în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Sri Lanka. FOTO Shutterstock
Sri Lanka. FOTO Shutterstock

„Guvernul nu mai acordă noi prelungiri de viză", a declarat pentru AFP comisarul general pentru imigrare, Harsha Ilukpitiya.

 Oficialul a anunţat că termenul limită pentru plecări a fost stabilit pentru data de 7 martie.

„Situaţia zborurilor este acum normalizată şi ei nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă", a mai spus el.

Peste 288.000 de ruşi şi aproape 20.000 de ucraineni au sosit în Sri Lanka în ultimii doi ani, potrivit cifrelor oficiale.

Nu se cunoaște însă numărul celor care au rămas mai mult decât prevede viza turistică obişnuită de 30 de zile, însă se consideră că mii de ruşi şi un număr mai mic de ucraineni s-au stabilit în Sri Lanka, unii pentru a evita recrutarea în armată.

Unii dintre aceştia au deschis restaurante sau cluburi de noapte.

Val de proteste 

Decizia guvernului survine după un val de proteste pe reţelele sociale din Sri Lanka împotriva unui club de noapte condus de ruşi care a organizat o petrecere „rezervată doar albilor" în staţiunea Unawatuna din sudul ţării.

Într-un moment în care ţara avea nevoie urgentă de valută după o criză economică severă, Sri Lanka a încercat să stimuleze turismul prin acordarea de vize de şedere de 30 de zile la sosire.

Sri Lanka şi-a suspendat rambursarea datoriei externe de 46 de miliarde de dolari în aprilie 2022 pentru a evita o intrare în incapacitate de plată. Protestele care au durat mai multe luni au condus la demisia preşedintelui de la acea vreme, Gotabaya Rajapaksa.

Fondul Monetar Internaţional a aprobat un plan de salvare în valoare de 2,9 miliarde de dolari care a ajutat la stabilizarea economiei şi a pus capăt penuriei de bunuri esenţiale, precum alimente, combustibil şi medicamente.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite