Protestul femeilor din Afganistan. Talibanii le-au dispersat cu focuri de armă, gaze lacrimogene şi bastoane VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: AFP
Foto: AFP

Forţele speciale talibane camuflate au tras focuri de armă în aer, sâmbătă, punând capăt brusc ultimului marş de protest al femeilor afgane care cer drepturi egale de la noii conducători, potrivit AP News.

Potrivit sursei citate, marşul femeilor de la Kabul a început paşnic. Demonstranţii au depus o coroană de flori în afara Ministerului Apărării din Afganistan pentru a-i onora pe soldaţii afgani care au murit luptându-se cu talibanii înainte de a merge la palatul prezidenţial.

„Suntem aici să câştigăm drepturi umane în Afganistan", a spus o protestatară în vârstă de 20 de ani, Maryam Naiby. „Îmi iubesc ţara. Voi fi mereu aici", a afirmat aceasta, potrivit News.ro. 

Totuşi, conform datelor transmise de AP, pe măsură ce scandările protestatarelor au devenit mai puternice, mai mulţi oficiali talibani au pătruns în mulţime. 

Femei afgane protestează pentru drepturi de a participa la viaţa publică FOTO EPA-EFE

În timp ce manifestanţii au ajuns la palatul prezidenţial, forţe speciale talibane au alergat în mulţime, tragând în aer şi împrăştiind manifestanţii. Sudaba Kabiri, studentă la universitate în vârstă de 24 de ani, care a vorbit pentru The Associated Press, a spus că au folosit şi gaze lacrimogene. 

Potrivit DPA, femeile puteau fi văzute tuşind, semn că au fost folosite gaze lacrimogene, iar alte manifestante au spus că au fost bătute.

Conform sursei citate, cel puţin o femeie a fost rănită, potrivit jurnaliştilor care au distribuit imagini cu o una dintre ele având o rană sângerândă la cap.

Femei afgane protestează pentru drepturi de a participa la viaţa publică FOTO EPA-EFE

Luptători talibani au capturat rapid mare parte din Afganistan luna trecută şi au sărbătorit plecarea ultimelor trupe americane după 20 de ani de război. Grupul de insurgenţi trebuie să guverneze acum o ţară devastată de război, care depinde în mare măsură de ajutorul internaţional.

Talibanii au promis un guvern incluziv şi o formă mai moderată de guvernare islamică decât atunci când au condus ultima dată ţara din 1996 până în 2001. Dar mulţi afgani, în special femeile, sunt profund neîncrezători şi se tem că vor pierde drepturile dobândite în ultimele două decenii.

Tinerele femei care au protestat au spus că au fost nevoite să-şi înfrunte familiile îngrijorate de faptul că vor continua protestele, chiar furişându-se din case pentru a cere drepturi egale de la noii conducători. 

Farhat Popalzai, altă studentă în vârstă de 24 de ani, a afirmat că vrea să fie vocea femeilor fără voce din Afganistan, a celor prea temătoare să iasă în stradă. „Sunt vocea femeilor care nu pot vorbi", a spus ea. „Ei cred că aceasta este ţara bărbaţilor dar nu este, este şi o ţară a femeilor". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite