Procesul lui Netanyahu se reia în plin război cu Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul pentru corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a reluat luni la Ierusalim, la circa două luni după suspendarea sa din cauza atacului sângeros al mişcării palestiniene islamiste Hamas din 7 octombrie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Procesul lui Benjamin Netanyahu a început în 2020 FOTO EPA-EFE
Procesul lui Benjamin Netanyahu a început în 2020 FOTO EPA-EFE

Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, este bănuit că a primit de la o serie de persoane ultrabogate un important volum de cadouri în valoare de circa 700.000 de şekeli (176.000 de euro), sub formă de trabucuri, sticle de şampanie şi bijuterii, între 2007 şi 2016.

Premierul este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Între presupuşii săi "binefăcători" se numără "nababul" hollywoodian Arnon Milchan, producător al unor pelicule de succes ca "Pretty Woman" sau "Născuţi asasini", Netanyahu fiind bănuit că a susţinut o măsură fiscală care i-ar fi adus acestuia milioane de dolari în plus, dar Ministerul Finanţelor s-a opus.

Premierul israelian susţine că a acceptat doar cadouri de la prieteni, fără să le fi cerut, şi că este victima unei vânători de vrăjitoare.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu nu va fi chemat la bară în viitorul imediat, dar ar putea compărea pentru a depune mărturie peste câteva luni.

Procesul început în 2020 este o premieră în Israel pentru un prim-ministru în exerciţiu.

Responsabili politici apropiaţi ai premierului au criticat reluarea audierilor în plin război. Acestea vor fi, în orice caz, unele reduse, având în vedere mobilizarea rezerviştilor din rândurile martorilor şi avocaţilor.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite