Cine este fostul ministru care vrea postul lui Netanyahu. Benny Gantz pregătește debarcarea prim-ministrului israelian, acuzat că a permis măcelul din 7 octombrie

0
Publicat:

Fostul ministru al apărării, Benny Gantz, se conturează ca cel mai probabil candidat pentru a pune capăt lungii cariere politice a liderului Benjamin Netanyahu.

Benny Gantz, un contracandidat puternic pentru Netanyahu
Benny Gantz, un contracandidat puternic pentru Netanyahu FOTO EPA-EFE

Fostul ministru al apărării, Benny Gantz, se conturează ca cel mai probabil candidat pentru a pune capăt lungii cariere politice a liderului Benjamin Netanyahu.

De la atacurile ucigașe ale Hamas din 7 octombrie, israelienii au pus în mare parte deoparte politica partizană, dar tensiunea începe să se arate pentru o națiune atât de agitată, relevă Politico.

Astfel, săptămânile următoare par să fie cele ale unui posibil final pentru Netanyahu, deoarece mulți israelieni îl învinuiesc pentru eroarea de securitate catastrofală de luna trecută, iar Gantz este cel mai probabil contracandidat în stare să pună capăt carierei politice a lui Netanyahu.

Înainte de atacuri, fostul ministru al apărării și-a exprimat îngrijorarea cu privire la direcția periculos de "extremistă" pe care Netanyahu și aliații săi o luau, dar după 7 octombrie era gata să se alăture cabinetului de război al actualului premier pentru unitatea națională.

După cum a subliniat chiar el: "Este un moment pentru pace și un moment pentru război. Acum este momentul pentru război."

De atunci, cifrele sondajelor pentru Gantz au crescut vertiginos, în timp ce ale lui Netanyahu au scăzut la un minim istoric.

Când va veni momentul atacului lui Gantz

Ceasul pentru o reîntoarcere la politica obișnuită va suna în momentul în care Gantz, fost șef al statului major general, va decide să părăsească cabinetul de urgență, a spus Nimrod Goren, academician și analist al Institutului Orientul Mijlociu.

"Acela va fi momentul semnificativ - când Benny decide să renunțe - iar discursul politic public se va schimba peste noapte", a spus el.

Există semne clare că lucrurile încep deja să se schimbe. Gantz a obiectat cu fermitate săptămâna aceasta la eliberarea a sute de milioane de shekeli în fonduri politice destinate partidelor ultra-ortodoxe și de dreapta pro-coloniste. Gantz a anunțat duminică că cei cinci miniștri ai partidului său vor vota împotriva modificărilor bugetare și, într-o scrisoare către Netanyahu, a criticat "eliberarea fondurilor de coaliție sau orice buget suplimentar care nu este legat de efortul de război sau de promovarea creșterii economice."

Netanyahu, Gantz și actualul ministru al apărării Yoav Gallant, pe care Netanyahu l-a concediat în martie pentru opoziția sa față de oferta controversată de a slăbi independența judiciară, au încercat cu toții să-și controleze personalitățile și animozitățile personale, scrie Politico.

De asemenea, în timp ce refuza să se alăture unui guvern de unitate națională, fostul prim-ministru Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid, cea mai mare fracțiune de opoziție parlamentară, a fost precaut în a face o mișcare decisivă.

Până la mijlocul lunii noiembrie, Lapid a evitat să se alăture unui grup de politicieni de margine și foști prim-miniștri care au cerut lui Netanyahu să demisioneze și să își asume responsabilitatea pentru eșecul de a preveni atacul Hamas. Pe 15 noiembrie, i-a cerut lui Netanyahu să se retragă. Atacat de Likud, a răspuns în mod semnificativ că dorea un nou prim-ministru, nu neapărat un nou partid la putere.

Netanyahu, acuzat că vrea doar să își salveze pielea

În timp ce rivalii săi au evitat - cel puțin în public - o revenire la vechea luptă politică, Netanyahu a fost mult mai puțin reținut. La fel și câțiva dintre aliații săi de extremă dreapta, care s-au luptat pentru un avantaj, concentrați pe ceea ce s-ar putea întâmpla politic odată ce războiul se va termina.

Netanyahu s-a luptat să-și țină partenerii de coaliție de extremă dreapta în linie. Mulți dintre ei au jucat pentru propriii lor loialiști și au susținut politici tot mai ciudate, inclusiv blocarea oricărui ajutor umanitar pentru Gaza, anexarea Fâșiei și chiar bombardarea nucleară.

Scaunul lui Benjamin Netanyahu se clatină
Scaunul lui Benjamin Netanyahu se clatină FOTO EFA EPE

Șefii de securitate și-au acceptat partea lor de vină - dar Netanyahu nu a făcut-o, spunând că ceea ce a mers prost ar trebui evaluat mai târziu, probabil sperând ar putea recupera simpatia pierdută. Un scriitor pro-Netanyahu, Uri Dagon de la ziarul Israel Hayom, l-a acuzat că este "concentrat pe salvarea pielii sale".

Evitarea oricărei responsabilități a lui Netanyahu pentru deficiențele de securitate ale Israelului nu l-a ajutat în sondaje. Primul-ministru israelian nu obține niciun impuls din război, spre deosebire de Gantz, unul dintre liderii partidului de centru-dreapta National Unity.

Sondajele îl indică pe Netanyahu în cădere liberă

Într-un sondaj de la mijlocul lunii octombrie, 41% dintre respondenți au spus că își doresc ca Gantz să fie prim-ministru; doar 25% l-au ales pe Netanyahu. Un sondaj pentru alegerile din noiembrie efectuat de Maariv arată că partidul National Unity al lui Gantz ar putea să-și crească locurile la 43 de la doar 12 acum în parlamentul de 120 de locuri, dacă ar avea loc un vot. Likud s-ar prăbuși la 18 de la 32.

Cei mai mulți israelieni cred că atacul Hamas a expus un "dezastru al conducerii", cu două treimi dorind pe oricine în afară de Netanyahu să conducă țara. Într-un alt sondaj, 44% dintre respondenți au spus că Netanyahu este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie. Doar 18% dintre israelieni au crezut că actualul premier nu trebuie să părăsească biroul. Șaptezeci și șase la sută îl vor dat jos din funcție mai devreme sau mai târziu.

O acuzație răspândită împotriva lui Netanyahu este că nu a devenit un lider național adevărat și că a prioritizat menținerea guvernului său de coaliție - unul datorat naționaliștilor religioși și grupurilor de coloniști extremiști - deasupra interesului național. De aici și protestul împotriva dezghețării fondurilor pentru cauzele ultra-ortodoxe și așezările ilegale în Cisiordania ocupată.

Dar după 7 octombrie, atenția s-a îndreptat către ajutorarea evacuaților, asistarea familiilor ostaticilor și a celor uciși de Hamas și sprijinirea comunităților din sudul Israelului. Acum, cei din opoziție încep să se gândească când ar trebui să înceapă din nou protestele de stradă.

Aceștia s-ar teme că dacă nu acționează, Netanyahu ar putea să mai aibă șanse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite