Preşedintele sirian Bashar al-Assad întreprinde o vizită în China, o premieră după declanşarea războiului în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, se va deplasa joi în China, a anunţat preşedinţia siriană, pentru prima sa vizită la Beijing de la declanşarea, în 2011, a conflictului care i-a devastat ţara, informează miercuri AFP.

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad FOTO via News.ro
Preşedintele Siriei Bashar al-Assad FOTO via News.ro

Vizita preşedintelui sirian, care va fi însoţit de soţia sa, intervine „ca răspuns la o invitaţie oficială a preşedintelui Xi Jinping”, a precizat preşedinţia siriană într-un comunicat. Assad va fi însoţit, de asemenea, de o delegaţie politică şi economică, potrivit Agerpres.

Potrivit publicaţiei proguvernamentale siriene al-Watan, Assad ar urma să asiste şi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice la Hangzhou, pe 23 septembrie.

China se numără printre aliaţii Damascului şi l-a sprijinit în Consiliul de Securitate al ONU, unde s-a abţinut de fiecare dată în timpul votării de rezoluţii constrângătoare la adresa Damascului.

Responsabili chinezi s-au deplasat de mai multe ori în Siria pentru întrevederi cu omologii lor la Damasc, în timpul perioadei de conflict sângeros, însă vizita lui Assad în China este prima a unui preşedinte sirian din 2004 încoace.

De asemenea, aceasta va fi a treia vizită a lui Assad într-o ţară non-arabă după 2011. Până acum, el s-a deplasat doar în Rusia şi în Iran, cei doi mari aliaţi ai puterii de la Damasc.

Vizita lui Assad intervine în condiţiile în care el a iniţiat în 2023 o apropiere diplomatică cu numeroase ţări arabe, după ani de izolare de la începutul războiului.

Normalizarea acestor relaţii a dus la revenirea Damascului în cadrul Ligii Arabe şi la participarea preşedintelui sirian la summitul arab de la Jeddah, în Arabia Saudită, în mai.

Această apropiere a intervenit şi pe fondul reconcilierii dintre Teheran şi Riad, două mari puteri regionale, după şapte ani de ruptură, care şi-au restabilit în martie relaţiile în cadrul unui acord încheiat sub egida Chinei.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite