Protest în sudul Siriei față de regimul lui Assad: „Cară-te Bashar, inamic al umanităţii!“

0
Publicat:

Mii de sirieni s-au adunat vineri în provincia As-Suwayda (sud) în cea mai importantă manifestaţie de la începutul unei contestări declanşate la jumătatea lunii august împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, în pofida unui incident soldat cu răniţi în cursul acestei săptămâni, informează AFP, potrivit Agerpres.

Protest în 5 septembrie 2023 Foto AFP
Protest în 5 septembrie 2023 Foto AFP

Provincia As-Suwayda, aflată sub controlul regimului, este scena unor manifestaţii paşnice de când guvernul a ridicat subvenţiile la carburanţi, ceea ce a afectat o populaţie deja încercată de peste 12 ani de război.

Manifestanţii s-au adunat în număr mare, în pofida unui incident survenit miercuri în cursul căruia trei protestatari au fost răniţi de gărzile partidului Baas, aflat la putere.

"Între 3.500 şi 4.000 de persoane s-au adunat astăzi, este cea mai mare manifestaţie până în prezent", a declarat un martor pentru AFP, în timp ce altul a făcut o estimare similară.

O înregistrare video difuzată de media locală Suwayda-24 arată câteva mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Al-Karama, scandând sloganuri ostile preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi agitând drapelul multicolor al druzilor, o sectă ezoterică ce reprezintă circa 3% din populaţie.

"Ca răspuns la tiruri, oamenii au venit în număr mare", a adăugat un manifestant. "Nu ne-a fost teamă şi vom continua să manifestăm paşnic până la capăt", adaugă el.

"Libertate, libertate, Siria vrea libertate!" şi "Cară-te Bashar, inamic al umanităţii!", scandau manifestanţii , reluând parţial un slogan al manifestaţiilor din 2011 pe care guvernul le-a reprimat cu brutalitate, aruncând ţara într-un război civil sângeros.

O altă înregistrare video arată un manifestant citind un comunicat în faţa unei mulţimi numeroase, susţinut de un eminent responsabil religios druz, în care lansează un apel la democraţie şi spune că nu doreşte ca partidul Baas "să ne impună politica sa".

Protestul s-a propagat rapid şi în alte oraşe din sud, în special la Deraa, leagănul revoltei din 2011.

Numai As-Suwayda continuă să fie scena unor manifestaţii, pe care autorităţile s-au abţinut să le reprime.

Zeci de mii de tineri din As-Suwayda au refuzat să satisfacă stagiul militar din 2011, iar forţele de securitate menţin acolo o prezenţă limitată.

Provincia As-Suwayda, bastion al minorităţii druze, a cărei capitală poartă acelaşi nume, a fost ocolită în mare măsură de conflictul armat din Siria, soldat cu peste jumătate de milion de morţi şi milioane de refugiaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite