Povestea tristă a columbianului arestat de trei ori pentru că poartă numele unui traficant de droguri

0
Publicat:

René Martínez Gutiérrez, un columbian în vârstă de 46 de ani, a fost arestat de trei ori. El nu a comis nicio infracțiune și nu a fost implicat în nicio altercație. Singura sa vină este că are același nume cu un traficant de droguri peruvian.

René Martínez Gutiérrez, alături de familie  FOTO: Facebook
René Martínez Gutiérrez, alături de familie FOTO: Facebook

Bărbatul spune că această coincidență a însemnat pentru el un calvar judiciar, întrucât traficantul de droguri are pe numele său mai multe mandate de arestare în țara sa natală și în afara acesteia.

În 2010, Martínez locuia în Bogota și a început demersurile pentru a deschide o companie. Pentru a face acest lucru, trebuia să obțină cazierul judiciar; s-a adresat entității responsabile și i s-a refuzat documentul, scrie eltelegrafo.com.

Câteva minute mai târziu a fost arestat, întrucât avea un mandat de arestare internațional din Peru. Cu această ocazie, a fost încarcerat timp de o săptămână. Autoritățile i-au spus că au făcut o greșeală.

În 2011, Martínez și-a pierdut din nou libertatea. Asta, după ce a avut loc un jaf în compania în care lucra. Când a dat declarații pentru a clarifica ce s-a întâmplat, la fel ca și ceilalți lucrători, a fost arestat din nou.

Problema nu a fost ușor de rezolvat. El a petrecut două luni în închisoarea La Picota din Bogota din cauza aceluiași mandat internațional de arestare. După ce problema numelui a fost clarificată, a fost eliberat.

Ani mai târziu, în ianuarie 2023, Martínez a fost capturat la intrarea în Columbia. S-a întors în țara natală din cauza bolii tatălui său. "Nu i-au dat ocazia sâmbătă, când a sosit la primele ore ale dimineții să ajungă în Columbia, în avion i-au cerut cartea de identitate, a venit Interpolul și l-a arestat pe fratele meu", a declarat femeia pentru Noticias Caracol, declarație preluată de Semana.

"Cum este posibil ca un cetățean columbian să se teamă să meargă pe străzile țării sale? Nu a putut să meargă dincolo de ușa avionului", a relatat același organ de presă.

Până când autoritățile îi vor revizui cazul și îi vor verifica identitatea, bărbatul așteaptă în continuare să fie eliberat. Familia sa a deschis o pagină pentru a-l susține pe columbian. De asemenea, povestește despre coșmarul său judiciar.

"Libertatea este ca el să nu fie judecat pe nedrept pentru același caz, libertatea este ca justiția peruană să identifice adevăratul infractor și să nu-l persecute pe fratele meu timp de mai bine de un deceniu. Libertatea este ca autoritățile columbiene să nu se dezlănțuie împotriva unei persoane nevinovate doar pentru a arăta rezultate și pentru a-și mulțumi vecinii pentru respectarea acordurilor de cooperare", a explicat într-o postare pe Facebook.

Columbianul René Martínez a trimis un mesaj video. În acel clip, el vorbește despre tristețea sa de a fi deținut, deoarece nu a putut să-și mai prindă tatăl în viață. "Mi-au furat posibilitatea de a-mi îngropa tatăl".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite