Povestea extraordinară a frizerului Kato şi a soţiei sale, singurii locuitori ai unui oraş în ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre oraşele distruse în urma cutremurului de la Fukushima a fost părăsit de locuitorii săi, până când un cuplu curajos s-a mutat înapoi şi a pus bazele unei afaceri.

Potrivit unui articol apărut în cotidianul britanic „The Telegraph“, oraşul este abandonat, iar priveliştea pare a fi desprinsă dintr-un scenariu apocaliptic: case prăbuşite, fără ferestre, magazine închise, biciclete părăsite de proprietarii lor.

Odaka este un oraş de mărime mijlocie situat la aproximativ 11 kilometri de centrala nucleară de la  Fukushima Daiichi, pe coasta de est a insulei Honshu. 

image

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a lovit la aproximativ 70 de kilometri distanţă, provocând un tsunami. Valul uriaş a ucis peste 20.000 de oameni în câteva minute.

 Două zile mai târziu, centrala nucleară a cedat, eliberând un cocteil radioactiv. În oraşul Odako este o singură persoană care s-a întors acasă după dezastru: frizerul Kato. 

Acum şase luni, autorităţile japoneze au ridicat restricţiile pentru ca locuitorii din preajma centralei nucleare să se poată întoarce acasă.

Kato a făcut ceea ce nimeni altcineva nu a îndrăznit: şi-a reluat viaţa şi a redeschis frizeria care, deocamdată, nu are niciun client.

„Când am redeschis frizeria, sigur că nimeni nu a venit să fie tuns. Dar oamenii au început să audă că am deschis şi treceau să bea o ceaşcă de ceai“, povesteşte el.

Experienţa inedită le-a schimbat viaţa frizerului şi soţiei sale şi chiar a adus un suflu nou în relaţia lor. „E ca şi cum ne-am fi căsătorit din nou – de parcă suntem în luna de miere“, spune Kato. „Asta pentru că tot ce se petrece aici este renaşterea unui oraş!“, adaugă el.

„Acum îmi dau seama de importanţa unor lucruri obişnuite precum apa, electricitatea – lucruri despre care credeam că mi se cuvin şi care acum sunt cele mai importante din lume. Nu o să mai fac niciodată risipă“, promite japonezul.

În  ce priveşte opinia sa referitoare la centrala nucleară, Kato are o părere împărtăşită de mulţi japonezi: „în viitor trebuie să luăm în considerare consecinţele  ale faptelor noastre, nu doar să construim lucruri de dragul de a construi“, conchide el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite