Prefectul Constanţei: Planul de intervenţie în cazul unui accident nuclear este secret/Cetăţenii vor fi anunţaţi prin SMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un posibil dezastru la centrala de la Cernavodă ar lăsa dobrogenii fără nicio posibilitate de evacuare. De specialişti sau adăposturi nici nu poate fi vorba.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, prefectul Constanţei şi primăriţa din Cernavodă s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre scenariul unui posbili dezastru nuclear la Centrala de la Cernavodă.

Dotarea slabă a adăposturilor, lipsa procedurilor puse la punct şi miloacele de alarmare şi informare a populaţiei sunt doar câteva dintre probleme. 

Marian Şerban: „Centrala nucleară de la Cernavodă este capabilă să răspundă la evenimente de tipul Fukushima“


În cazul unui accident nuclear, locuitorii din Cernavodă şi din localităţile învecinate nu ar putea fi ajutaţi, pentru că nu există personal specializat. Cât despre un sistem de informare şi comunicare, nici nu poate fi vorba.

Prefectul Constanţei a anunţat că planul de intervenţie există, însă este secret. El spune că pastilele care conţin iodură de potasiu ar trebui distribuite doar în momentul în care se produce accidentul nuclear şi nu înainte, prin intermediul medicilor de familie.

Opinia prefectului a fost combătută de Mariana Mircea, edilul din Cernavodă. Ea spune că, spre deosebiri de alte ţări europene care găzduiesc obiective nucleare, în Cernavodă sistemul de comunicare şi informare în caz de dezastru este inexistent.

Reprezentanţii Centralei intenţionează să achiziţioneze sirene care transmit mesaje vocale şi să anunţe locuitorii, prin SMS, despre un posibil accident nuclear.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite