Opt lideri ai Frăției Musulmane din Egipt, printre care și ghidul suprem al confreriei, condamnați la moarte

0
Publicat:

Opt lideri ai Frăției Musulmane, printre care se numără și ghidul suprem al confreriei în prezent interzise în Egipt, au fost condamnați luni de un tribunal special din Cairo la pedeapsa cu moartea pentru violențele din anul 2013 în urma destituirii islamistului Mohamed Morsi de către actualul preşedinte Abdel Fattah al-Sissi, relatează France Presse.  

Alți 37 de inculpați au fost condamnați. Foto: Arhivă
Alți 37 de inculpați au fost condamnați. Foto: Arhivă

Curtea Supremă de Urgenţă a Securităţii Statului a pronunţat pedeapsa capitală pentru ghidul Mohammed Badie, acum în vârstă de 80 de ani, precum şi pentru alte câteva figuri ale mişcării lui Morsi, preşedintele de scurtă durată ales democratic, între timp decedat, printre care Mahmud Ezzat, Mohammed El-Beltagy şi Safwat Hegazy, scrie Agerpres.

Toţi aceşti bărbaţi au fost deja condamnaţi, inclusiv la moarte, în alte procese în ultimii ani.

 Instanţa a condamnat luni alţi 37 de inculpaţi din aşa-numitul caz „violenţele de pe drumul Al-Nasr" la închisoare pe viaţă şi alţi 13 la pedepse de 10 până la 15 ani de închisoare, a precizat cotidianul de stat Al-Ahram.

În 2022, Egiptul a fost a patra ţară din lume care a efectuat cel mai mare număr de execuţii, potrivit Amnesty International. În acelaşi an, judecătorii egipteni au pronunţat 538 de condamnări la moarte, cea mai mare cifră cunoscută din lume.

După ce a ajuns la putere, Al-Sissi a condus o represiune feroce împotriva opoziţiei, concentrându-se în special asupra Frăţiei Musulmane, ai cărei mii de susţinători au fost închişi, aminteşte AFP.

Înfiinţată în 1928 în Egipt, Frăţia, acum interzisă în ţară dar care s-a răspândit departe dincolo de graniţele sale, a fost multă vreme principala mişcare de opoziţie din Egipt, în ciuda represiunii, până la câştigarea primelor alegeri libere în urma Primăverii Arabe din 2011.

La 13 august 2013, la o lună după demiterea lui Morsi, sute de susţinători ai săi au fost ucişi în dispersarea sit-in-urilor lor la Cairo, poliţia acuzându-i că erau înarmaţi.

De atunci, mii de membri ai Frăţiei Musulmane au fost condamnaţi la pedepse de la câţiva ani de închisoare până la moarte, alţii au plecat în exil şi mai mulţi dintre liderii lor, dintre care Morsi, au murit în detenţie. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite