ONU: 6,5 milioane de sirieni şi-au abandonat locuinţele din cauza războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONU a anunţat luni că numărul sirienilor nevoiţi să-şi abandoneze casele din cauza războiului a înregistrat o creştere foarte mare, atingând de-acum 6,5 milioane de persoane, relatează AFP.

În total, 9,3 milioane de sirieni au de-acum nevoie de ajutor umanitar pentru a supravieţui, faţă de 6,8 milioane în septembrie, iar 6,5 milioane de sirieni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, faţă de 4,25 de milioane în septembrie, a precizat Valerie Amos, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ONU, în faţa membrilor Consiliului de Securitate.

De asemenea, numărul total al refugiaţilor sirieni va atinge 3 milioane până la sfârşitul anului, apreciază Naţiunile Unite.

Având în vedere faptul că unele ţări vecine nu mai pot face faţă afluxului de refugiaţi sirieni, precum Iordania, care a avertizat în acest sens, Valerie Amos a îndemnat Consiliul de Securitate să exercite mai multă presiune pentru a permite transportarea ajutorului umanitar în centrul ţării.

În plus, Valerie Amos a solicitat Consiliului "să recurgă la toate pârghiile sale politice atât pe lângă regimul Bashar al-Assad, cât şi pe lângă opoziţie", pentru a garanta transportarea hranei şi medicamentelor, a anunţat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, care a participat la o reuniune privată a lui Valerie Amos cu reprezentanţi ai Consiliului de Securitate.

Peste 100.000 de sirieni au murit de la începutul conflictului, în martie 2011, iar "situaţia continuă să se deterioreze rapid şi inexorabil", a anunţat Amanda Pitt, purtătoarea de cuvânt a lui Valerie Amos.

Valerie Amos continuă să "preseze Consiliul să-şi folosească ajutorul şi influenţa asupra diferitelor părţi implicate în conflictul sirian pentru a asigura protecţia civililor şi instalaţiilor civile, acces protejat la bunuri şi personal medical, precum şi livrarea liberă şi în siguranţă deplină a ajutorului umanitar", a mai spus Amanda Pitt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite