Noul război rece ideologic: Tactici alarmant de similare din Rusia până în SUA în promovarea aşa-ziselor valori tradiţionale
0Republicanii conservatori din SUA şi autocraţi din întreaga lume folosesc tactici alarmant de similare în promovarea „valorilor tradiţionale”, un nou război rece ideologic dus din diferite raţiuni, de la acoperirea unor eşecuri până la atragerea de voturi şi dăinuirea puterii, cum e în cazul lui Vladimir Putin.
Există multe dezbateri despre un nou „război rece” între Rusia şi SUA, dar o tactică asupra căreia politicienii iliberali (adepţi ai democraţiei parţiale, ghidate, n. red.) de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt de acord este îmbrăţişarea „valorilor tradiţionale” pentru a-şi acoperi propriile eşecuri. Demagogii de extremă dreapta de la Moscova până la Texas incită tot mai mult la panică morală pentru a stârni tensiuni şi pentru a devia de la adevăratele probleme interne, comentează Tatyana Margolin şi Gillian Kane, militante anti-autoritarism, în The Moscow Times.
La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele pe viaţă al Rusiei, Vladimir Putin, şi-a ţinut discursul anual la Clubul de discuţii Valdai. Deşi Rusia parcurge cele mai grele zile ale sale din cauza pandemiei, cu recorduri zilnice de infectări şi decese de COVID-19, liderul de la Kremlin nu a spus niciun cuvânt despre acest lucru. În schimb, a ales să protesteze faţă de „cultura anulării” şi drepturile omului, vizând mai ales minorităţile sexuale.
Discursul lui Putin face parte dintr-un joc deliberat, încercat şi testat, atât în Rusia, cât şi în străinătate, pentru a consolida puterea şi a distrage atenţia de la eşecurile guvernării prin inflamarea tensiunilor sociale. Nu poate fi tratat doar ca pe o simplă demonstraţie teatrală, deoarece are implicaţii reale, vizând o aliniere la tactici autoritare şi o manipulare a valorilor trecând peste frontiere.
De când a adoptat legea care interzice „propaganda homosexuală”, în 2013, Rusia a devenit un exportator entuziast de ideologii ultraconservatoare, chiar şi în locuri mai puţin aşteptate. În timpul protestelor antiguvernamentale din Sudan din 2018, aşa-zişii „strategii politici” ruşi flaţi în contact cu Evgheni Prigojin, un oligarh nefast apropiat de Vladimir Putin, au instruit regimul Bashir să implanteze steaguri pro-LGBT printre manifestanţi pentru a le submina credibilitatea.
Întărindu-şi imaginea de contrapondere la un Occident care promovează drepturile omului, Kremlinul îşi poate asigura acces la alte state autoritare şi la resursele acestora.
Guvernatorul republican Greg Abbott din Texas foloseşte cu fidelitate aceleaşi tactici de distragere a atenţiei. În perspectiva alegerilor de la mijloc de mandat de anul viitor, el a reuşit să devieze dezbaterea publică de la gestionarea greşită a pandemiei, problemele cronice de aprovizionare cu energie şi restrângerea dreptului de vot către chestiuni menite să divizeze societatea.
Săptămâna trecută, guvernatorul din Texas a semnat controversatul House Bill 25, care interzice copiilor transgender să participe la concursuri sportive. De asemenea, este un susţinător înflăcărat a legii care interzice avortul după a şasea săptămână de sarcină.
În loc să ocupe părţi opuse ale unui nou război rece ideologic, republicanii şi liderii autoritari din întreaga lume folosesc tactici alarmant de similare, deosebindu-se doar în adaptarea lor la contexte politice, culturale şi sociale specifice.
Ei manipulează naraţiunile „valorilor tradiţionale” în aşa fel încât să incite populaţia şi să provoace dezbinări sociale în sensul în care le convine. Iar pagubele nu sunt doar locale. La nivel global, liderii autoritarii se aliniază pentru a perturba spaţiile multilaterale şi a submina valorile democratice prin crearea de sisteme paralele în umbră.
În ceea ce-l priveşte pe Putin, acesta recurge, la fel ca alţi lideri autoritari, la un set regresiv de valori sociale pentru a deturna atenţia de la dezastrele pe care le produce în ţara sa. Când Putin spune că occidentalii ar trebui să stea departe de Rusia, pentru că punctele lor de vedere sunt diferite de ale ruşilor, el face acest lucru nu din convingere, ci pentru a lansa intenţionat o perdea de fum după care să elimine disidenţa şi să-şi consolideze puterea, conchid cele două autoare.