Negocieri între Hamas și Israel privind eliberarea de ostatici înaintea invaziei terestre a IDF. Ce a cerut gruparea teroristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea Hamas a propus eliberarea a 50 de ostatici israelieni în schimbul unui acord de încetare a focului în Gaza, dar Israelul a respins oferta, potrivit The New York Times.

Israelul respinge ideea unei încetări a focului în războiul cu Hamas FOTO EPA-EFE
Israelul respinge ideea unei încetări a focului în războiul cu Hamas FOTO EPA-EFE

Citând oficiali arabi și occidentali la curent cu discuțiile și care au făcut declarații sub rezerva anonimatului, NYT a dezvăluit că negocierile au avut loc în zilele premergătoare invaziei terestre a armatei israeliene în Fâșia Gaza.

Incursiunea terestră a început în seara zilei de 27 octombrie.

Aceasta a fost amânată pe o perioadă scurtă pentru a da timp negociatorilor să încerce să ajungă la un acord, au declarat doi oficiali pentru publicația americană.

Potrivit The Guardian, care a citat trei surse familiarizate cu discuțiile, acordul propus inițial pentru o încetare a focului de cinci zile presupunea în primul rând eliberarea copiilor, femeilor, bătrânilor și a bolnavilor.

Hamas a spus că are nevoie de o pauză de cinci zile în bombardamente pentru a aduna ostaticii, a relatat NYT. Aproximativ 240 de ostatici au fost luați prizonieri în timpul atacului terorist din Israel din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de persoane.

Israelul a insistat asupra unui termen mult mai scurt, cerând ca grupul militant care conduce Gaza să adune ostaticii în doar câteva ore.

Totodată, a pus condiția ca Hamas să furnizeze o listă detaliată a ostaticilor care vor fi eliberați, potrivit ziarului american.

Hamas a considerat cererea prea dificilă, pe fondul unei campanii de bombardamente în curs de desfășurare, ceea ce a dus în cele din urmă la eșecul unui acord, au declarat doi oficiali pentru NYT.

Israelul a mers apoi mai departe cu campania sa, oficialii crezând că Hamas va ceda în cele din urmă presiunii militare, a relatat ziarul.

Potrivit The Guardian, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric acordul și a menținut o poziție dură față de propunerile de încetare a focului în schimbul ostaticilor.

Represaliile militare ale Israelului, în urma atacului sângeros din 7 octombrie, au ucis peste 10.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Netanyahu, care se confruntă cu presiuni tot mai mari în Israel pentru a elibera ostaticii, a declarat săptămâna trecută că ofensiva din Gaza va continua cu „toată forța” până când toți ostaticii vor fi eliberați.

Hamas a eliberat patru ostatici cu medierea Qatarului, iar Forțele de Apărare ale Israelului au reușit să elibereze încă unul. NPR a relatat că Hamas încearcă, în cadrul negocierilor, să obțină eliberarea prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite