Naţiunile Unite impun noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o hotărâre de a impune noi sancţiuni, cele mai dure de până acum, împotriva Coreei de Nord, din cauza numeroaselor teste cu rachete şi cu explozibili, în ciuda interdicţiilor existente, relatează The New York Times.

Rezoluţia, al cărei scop este de a convinge Phenianul să renunţe la înarmarea nucleară, ar putea reduce veniturile provenite din export ale statului cu aproximativ 1 miliard de dolari, o treime din venitul actual.

Reprezentanta Statelor Unite la ONU, Nikki R. Haley, cea care a promovat sancţiunile, a declarat că adoptarea hotărârii din partea celor 15 state membre în Consiliu reprezintă „un pas puternic şi unit în a face Coreea de Nord responsabilă de acţiunile sale”.

Sancţiunile au fost negociate de către Statele Unite îndeaproape cu China, cel mai important partener de afaceri al Phenianului, iar conform lui Nikki Haley, acestea reprezintă „cele mai riguroase sancţiuni primită de o ţară în această generaţie”. Aceasta a mai adăugat că speră să le ofere liderilor nord-coreeni „o mostră din regimul pe care statul a ales să-l ofere populaţiei”.

Conform presei americane, aprobarea măsurilor reprezintă o victorie diplomatică pentru administraţia Trump, precum şi un pas al Chinei în relaţiile cu Phenianul. Preşedintele Statelor Unite a cerut de mai multe ori Beijingului să pună mai multă presiune pe Coreea de Nord din cauza testelor nucleare.

Ambasadorul Chinei la ONU, Liu Jieyi, a cerut autorităţilor de la Phenian să înceteze „în a lua decizii care ar putea face ca tensiunile să escaladeze”. Totodată, acesta din urmă a criticat Statele Unite, cerându-le desfiinţarea sistemului de apărare antirachetă THAAD, pe care Washingtonul început să-l instaleze în Coreea de Sud.

Încă din 2006, Coreea de Nord a încălcat zeci de reglementări şi atenţionări din partea Consiliului de Securitate asupra programului de cercetare nuclear şi de rachete. Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, susţine că programul este necesar pentru a răspunde la ameninţările venite de la sud sau din partea SUA.

Ultimele sancţiuni vin ca reacţie a ultimelor două teste cu rachete intercontinentale balistice ale Coreei de Nord, ce par a fi capabile să ajungă până în Statele Unite.

Conform sancţiunilor, de acum, toate exporturile de cărbun, fier, plumb sau fructe de mare venite din Coreea de Nord, vor fi interzise. Totodată, apar noi restricţii asupra Băncii de Comerţ Exterior a Phenianului şi îi interzice statului posibilitatea de a creşte numărul de muncitori trimişi să lucreze în străinătate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite