Statele Unite au propus un proiect de rezoluţie care ar lovi drastic regimul stalinist de la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au depus vineri un proiect de rezoluţie ce urmăreşte scăderea veniturilor Coreei de Nord cu un miliard de dolari, iar un vot în Consiliul de Securitate al ONU ar putea avea loc sâmbătă, relatează AFP.

Statele Unite răspund la eforturile Coreei de Nord de a-şi dezvolta programele balistice şi nucleare.

Vineri, administraţia Trump a propus la ONU un proiect de rezoluţie susceptibil să reducă veniturile din exporturi ale regimului stalinist de la Phenian cu un miliard de dolari.

Sancţiunile propuse de Statele Unite vizează exporturile de fructe de mare, cărbune, fier şi plumb, potrivit unor diplomaţi, iar un vot asupra lor ar putea avea loc sâmbătă. De asemenea, Washingtonul vrea interzicerea tuturor noilor joint-ventures între companii străine şi nord-coreene şi stoparea oricărei investiţii suplimentare în cele care există deja. Textul ar interzice Coreei de Nord trimiterea de noi muncitori în străinătate, conform unui diplomat responsabil pe acest dosar. Partea americană speră că nu se va confrunta cu un veto al chinezilor şi ruşilor, care de regulă se opun oricărui proiect de rezoluţie depus de occidentali.

Scopul noii rezoluţii este de a forţa Phenianul să iasă din izolare şi să negocieze asupra programelor sale balistice şi nucleare. 

Comunitatea internaţională fierbe de o lună încoace, după primul test balistic intercontinental al Coreei de Nord. Pe 28 iulie, armata nord-coreeană a efectuat al doilea tir de acelaşi tip.

Dacă proiectul de rezoluţie va fi adoptat, Coreea de Nord ar fi puternic lovită. Experţii estimează că regimul de la Phenian obţine anual un venit de trei miliarde de dolari din exporturi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite