Ministrul german de Externe a susţinut la Riad o soluţie cu două state pentru confictul din Fâșia Gaza

0
Publicat:

Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a exprimat în favoarea unui ajutor umanitar mai consistent pentru Fâşia Gaza şi a unei soluţii cu două state în timpul discuţiilor cu omologi din ţări occidentale şi arabe, care au avut loc la Riad, informează dpa, potrivit AGERPRES.

Annalena Baerbock FOTO: EPA-EFE
Annalena Baerbock FOTO: EPA-EFE

În timpul discuţiilor, Baerbock a accentuat că un stat palestinian independent, ca parte a unui proces de pace şi a unei soluţii cu două state, rămâne un obiectiv clar al politicii germane, potrivit rapoartelor care circulau în cercurile delegaţiei germane.

Baerbock a luat parte la această întâlnire a miniştrilor de externe arabi şi europeni de la Riad iniţiată de Arabia Saudită şi Norvegia, la care pe ordinea de zi s-au aflat perspectiva unei soluţii cu două state şi recunoaşterea Palestinei.

Soluția cu două state prevede coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian, bazat pe graniţele teritoriilor palestiniene ocupate de Israel din 1967 - Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, guvernul israelian respinge categoric o astfel de soluţie cu două state, în timp ce organizaţia palestiniană Hamas a declarat că doreşte un stat palestinian independent, dar nu va recunoaşte oficial statul Israel.

Baerbock a adăugat, de asemenea, că „acum este o nevoie urgentă de îmbunătăţire a accesului umanitar în Gaza şi de eliberare a ostaticilor”, s-a raportat după discuţii.

Șefa diplomației germane a purtat, de asemenea, discuţii confidenţiale cu colegi arabi şi occidentali cu privire la paşii necesari pentru a se pune capăt luptei şi a se găsi o soluţie durabilă a conflictului.

Miniştrii, inclusiv omologii american, Antony Blinken, şi cel britanic, David Cameron, s-au întâlnit la Riad în marginea unei conferinţe de două zile a Forumului Economic Mondial (WEF).

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite