Kim Jong-un îşi consolidează controlul asupra Armatei Poporului prin înlăturarea unui general puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ales un nou conducător la conducerea Armatei Poporului
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ales un nou conducător la conducerea Armatei Poporului

Coreea de Nord l-a înlocuit pe şeful Armatei Poporului, în funcţie fiind numit un general de armată puţin cunoscut, după cum a raportat luni mass-media controlată de stat. Analiştii străini sunt de părere că această schimbare este o încercare a tânărului lider Kim Jong-Un de a-şi consolida influenţa asupra armatei nord-coreene.

Numirea lui Jang Jong Nam este ultima decizie dintr-o serie de schimbări aplicate de Kim Jong-Un după ce a preluat conducerea ţării la sfârşitul anului 2011, analiştii fiind de părere că tânărul lider încearcă să-şi reactualizeze influenţa şi controlul asupra instituţiilor statului, informează agenţia de presă Associated Press.

Anunţul a fost făcut luni, în ciuda faptului că tensiunile dintre Coreea de Nord şi ţara vecină din sud din ultimele săptămâni s-au mai relaxat. 

Retorica beligerantă a Phenianului îndreptată împotriva exerciţiilor militare recente ale Statelor Unite ale Americii şi ale Coreii de Sud, dar şi sancţiunile impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite după al treilea test nuclear din februarie au fost văzute în Coreea e Sud drept o încercare a conducătorului de a-şi consolida imaginea de comandant militar de temut pe scena mondială.

Jang îl înlocuieşte pe Kim Kyok Sik, fostul comandant ale batalionelor nord-coreene, considerat responsabil pentru atacurile din 2010 asupra Coreii de Sud, în urma cărora au murit 50 de sud-coreeni. Cei din afara cercului de apropiaţi au puţine informaţii despre Jang, însă specialiştii sunt de părere că liderul Kim Jong-Un nu ar fi ales un comandant moderat care să ocupe o funcţie de înaltă responsabilitate în condiţiile date de relaţiile tensionate cu ţările străine.

Anunţul presei nord-coreene coincide cu debutul exerciţiilor militare ale trupelor americane şi sud-coreene. Coreea de nord a criticat dur programul militar al ţărilor străine, susţinând că cei doi aliaţi se pregătesc pentru o invazie a Nordului. Phenianul obişnuieşte să condamne adesea arsenalul nuclear al Statelor Unite şi desfăşurarea armamentului hotărâtă de Washington pentru a-şi justifica propria activitate nucleară.

Presa controlată de stat din Coreea de Nord l-a identificat anterior pe Jang drept liderul primului Corp al armatei, adăugând că acesta a jurat loialitate lui Kim Jong-un. De asemenea, noul comandant l Armatei Poporului a ameninţat Coreea de Sud în timpul unui discurs ţinut în luna decembrie. Jang a fost citat spunând că trupele sale va anihila duşmanii şi „vor transforma fiecare râpă în capcană a morţii, atunci când va sosi vremea luptei decisive”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite