Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, „îngrijorare serioasă” cu privire la cooperarea militară Rusia-Coreea de Nord

0
Publicat:

Secretarul american de stat, Antony Blinken, împreună cu ministrul de externe sud-coreean, Park Jin și ministrul de externe japonez, Yoko Kamikawa, și-au manifestat, vineri, „îngrijorarea serioasă” cu privire la discuțiile recente, referitoare la cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord.

Secretarul american de stat, Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Secretarul american de stat, Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Această cooperare include și un potențial comerț cu arme, conform informațiilor furnizate de Ministerul de Externe sud-coreean de la Seul, a relatat Reuters.

În cadrul unei scurte întâlniri desfășurate vineri, în marja Adunării Generale a ONU, cei trei oficiali au convenit să ia măsuri ferme în fața oricăror acțiuni care amenință securitatea regională, încălcând astfel rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Externe sud-coreean.

Vizita liderului nord-coreean, Kim Jong Un, în Rusia, desfășurată săptămâna trecută, în care au fost abordate chestiuni legate de cooperarea militară cu președintele rus Vladimir Putin, a ridicat semne de întrebare și îngrijorări în rândul oficialilor americani și sud-coreeni.

Aceștia și-au exprimat preocuparea cu privire la posibilitatea ca întrevederea din Rusia să fi avut ca scop permiterea Moscovei de a achiziționa muniție nord-coreeană, pentru a-și reînnoi stocurile afectate de conflictul din Ucraina.

Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a avertizat miercuri că, în cazul în care Rusia ar furniza asistență Coreei de Nord pentru îmbunătățirea programelor sale de arme în schimbul sprijinului în războiul din Ucraina, aceasta ar constitui „o provocare directă”. El a subliniat că Seulul și aliații săi nu vor rămâne pasivi în fața unei astfel de situații și vor acționa în consecință.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite