Lupta pentru succesiunea lui Abbas ar putea conduce la prăbuşirea Autorităţii Palestinene, spun experții

0
Publicat:

Bătălia pentru a-i succede preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas ar putea provoca manifestaţii în masă, reprimarea acestora şi dispariţia Autorităţii Palestiniene, a avertizat miercuri institutul International Crisis Group (ICG), notează AFP.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Abbas, în vârstă de 87 de ani, este şeful Autorităţii Palestiniene din 2005, cu un mandat care urma să se încheie în 2009. El este, de asemenea, liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi al partidului Fatah, potrivit Agerpres. 

În pofida expirării mandatului său şi a absenţei oricăror alegeri de atunci, Mahmoud Abbas a rămas în funcţie, văzând popularitatea sa diminuându-se semnificativ de-a lungul anilor.

Potrivit unui raport al ICG, liderul palestinian, a cărui sănătate se crede că este fragilă, nu şi-a desemnat un succesor şi „a golit de substanţă instituţiile” responsabile de succesiunea sa.

Organizarea de alegeri pentru a-l cunoaşte pe înlocuitorul său este opţiunea „cel mai puţin probabilă", este de părere think tank-ul cu sediul la Bruxelles.

În consecinţă, „nu este clar cine îi va succeda şi cum”, a estimat ICG, avertizând că orice desemnare improvizată în ultimul moment ar „înrăutăţi situaţia”.

Pentru ICG, unul dintre scenariile posibile este declanşarea unor „manifestaţii masive" în teritoriile palestiniene, „violenţe şi chiar prăbuşirea Autorităţii Palestiniene”.

După ce a anunţat alegerile prezidenţiale şi legislative în 2021, Abbas le-a anulat, argumentând că organizarea lor nu era „garantată” în Ierusalimul de Est, un sector palestinian al oraşului anexat de Israel.

Analiştii au considerat că este teama lui de a vedea Fatah pierzând în faţa Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza.

ICG şi-a publicat raportul la o zi după vizita lui Antony Blinken în Cisiordania ocupată, în cursul căreia secretarul de stat american s-a întâlnit cu Abbas şi a reiterat apelurile sale pentru detensionare, pe fondul recentului val de violenţe israeliano-palestiniene.

În raportul său, ICG îi menţionează pe şeful serviciului de informaţii al Autorităţii Palestiniene, Majid Faraj, şi pe ministrul afacerilor civile, Hussein al-Sheikh, plasat de Mahmoud Abbas în cadrul OEP ca numărul doi.

Deşi sunt percepuţi ca fiind influenţi în cadrul Autorităţii Palestiniene şi capabili să lucreze cu comunitatea internaţională, „niciunul dintre cei doi nu a reuşit vreodată să obţină sprijinul societăţii palestiniene”, a subliniat ICG.

Raportul identifică şi alţi potenţiali succesori, precum şeful Asociaţiei palestiniene de fotbal, Jibril Rajoub, prim-ministrul Mohammed Shtayyeh sau chiar Mohammed Dahlane, un fost înalt oficial palestinian certat cu Abbas şi în exil în Emiratele Arabe Unite.

„Fiecare dintre ei îşi are reţeaua lui”, a remarcat ICG. Dar niciunul „nu poate zbura pe cont propriu”, mai scrie raportul, citat de agenţia France Presse.   

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri