Poliţia berlineză a deschis o anchetă după declaraţiile controversate ale liderului palestinian Abbas asupra Holocaustului

0
0

Poliţia berlineză a anunţat vineri că a deschis o anchetă împotriva preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru suspiciune de "incitare la ură", după afirmaţiile sale controversate cu privire la Holocaust făcute la Berlin, informează AFP.

Mahmoud Abbas este investigat pentru declarațiile privind Holocaustul FOTO EPA-EFE
Mahmoud Abbas este investigat pentru declarațiile privind Holocaustul FOTO EPA-EFE

Poliţia a acceptat o plângere împotriva lui Abbas pentru "relativizarea Holocaustului", după declaraţiile pe care el le-a făcut în timpul unei conferinţe de presă alături de cancelarul federal Olaf Scholz.

Comisariatul specializat al poliţiei judiciare a landului a declanşat în urma acestor declaraţii o anchetă, despre care ar urma să informeze "în curând" Parchetul, care va decide dacă să-i dea sau nu curs, a precizat o purtătoare de cuvânt a poliţiei pentru AFP, confirmând informaţii apărute în mass-media.

Întrebat despre atentatul care a avut loc în urmă cu 50 de ani în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, care s-a soldat cu moartea a 11 israelieni şi a fost comis de un comandou palestinian, Abbas a comparat situaţia din teritoriile palestiniene ocupate de Israel cu Holocaustul.

"Din 1947 până astăzi, Israelul a comis 50 de masacre în 50 de oraşe palestiniene (...), 50 de masacre, 50 de Holocausturi şi chiar şi astăzi au loc în fiecare zi ucideri cauzate de armata israeliană", a declarat Abbas, declanşând un val de indignare mai ales în Israel şi Germania.

Cu toate acestea, ancheta s-ar putea încheia rapid dacă Abbas este protejat de imunitate diplomatică.

Ministerul Afacerilor Externe german apreciază că acest lucru este probabil, pentru că Abbas se afla în Germania în cadrul unei vizite oficiale, însă specialistul în drept penal Michael Kubiciel, citat de cotidianul Bild, este mai dubitativ.

Abbas poate profita de imunitate doar în calitate de "reprezentant al unui al stat", iar problema de a şti dacă Palestina poate fi considerată sau nu un stat are prin urmare o "foarte mare importanţă", potrivit expertului.

Mai mult de 130 de ţări recunosc Palestina ca stat, însă nu şi Germania, la fel ca majoritatea ţărilor occidentale. Cu toate acestea, Berlinul a stabilit relaţii diplomatice cu teritoriile ocupate.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite