Gruparea Hezbollah a lovit balonul radar „Sky Dew” care supraveghea granița de nord a Israelului, potrivit IDF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au afirmat că o dronă kamikaze lansată de Hezbollah a lovit balonul uriaș de detectare a rachetelor cunoscut sub numele de „Sky Dew”, a informat publicația israeliană Ynetnews

Balonul radar „Sky Dew” FOTO PROFIMEDIA
Balonul radar „Sky Dew” FOTO PROFIMEDIA

Balonul radar era desfășuray la aproximativ 33 de kilometri de granița dintre Israel și Liban, într-o zonă numită Juncțiunea Golani, potrivit publicației citate.

Nu au existat victime, iar atacul nu are niciun impact asupra apărării aeriene din zonă, a declarat pentru Ynet News purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, 

Sistemul de supraveghere este menit să completeze apărarea antiaeriană a Israelului prin detectarea rachetelor și a dronelor, au explicat oficialii pentru The Times of Israel .

Forțele aeriene israeliene au primit dirijabilul în 2022.

Știrea survine pe fondul tensiunilor crescânde cu gruparea militantă Hezbollah, care a efectuat mai multe atacuri asupra Israelului după invadarea Fâșiei Gaza de către acesta din urmă.

Acestea s-au intensificat în ultimele săptămâni după ce IDF a lansat operațiuni terestre în orașul Rafah din sudul Gaza.

La începutul acestei săptămâni, gruparea libaneză a lovit un post militar din nordul Israelului cu două rachete trase dintr-o dronă, rănind trei soldați.

După apariția știrii despre presupusul atac asupra balonului Sky Dew, care poate vedea ținte la până la 250 km, Hagari a declarat: „La granița de nord, am atacat peste noapte un complex de producție de armament și depozitare aparținând proiectului privind rachetele de precizie ale Hezbollah, ca răspuns la atacul asupra sit-ului militar de lângă Golani, care a lovit balonul”.

Analistul politic libanez Faisal Abdul-Sater, care urmărește îndeaproape Hezbollah, a declarat anterior pentru Associated Press că prin astfel de atacuri Hezbollah „trimite mesaje pe teren inamicului israelian” de tipul: este doar o parte din ceea ce avem și, dacă este nevoie, putem lovi mai mult”.

Israelul dezvoltă proiectul Sky Dew din 2022, oferind astfel forțelor sale un sistem avansat de supraveghere împotriva dronelor și a rachetelor de croazieră care lovesc din Iran și Siria, dar și din Liban, prin depistarea a țintelor de mici dimensiuni, mai dificil de detectat în văile din nordul Israelului.

Următorul pas este să transmită informații de țintire cu precizie armelor de apărare aeriană, inclusiv sistemului Iron Dome, relatează The National.

Balonul are, totodată, avantajul cheie de a rămâne în aer cu costuri reduse, fără a necesita combustibil sau înlocuirea echipajului, în timp ce aeronavele de supraveghere costă 40.000 de dolari pe oră.

Tal Hagin, un important analist de informații din surse deschise de la Tel Aviv, a explicat că este limpede că „ceva lipsește sistemului de apărare al Israelului în acest moment”, dacă o dronă a reușit să pătrundă și să ajungă „din teritoriul libanez până în Israel, la peste 30 km distanță”.

„Acționând ca un reprezentant al Iranului, Hezbollah încearcă, în esență, să elimine ochii capacităților de apărare din nordul Israelului”, a spus el.

El a adăugat că precizia atacurilor recente sugerează că nu doar Israelul, ci și Hezbollah are o „bancă de ținte” pe care le poate lovi în cadrul unor atacuri de retorsiune.

Atacul asupra Sky Dew a avut loc la scurt timp după ce Israelul a confirmat că a ucis miercuri un comandant de rang înalt al Hezbollah.

Atacuri intensificate

Totodată, gruparea militantă libaneză Hezbollah și-a folosit rachetele aer-sol pentru prima dată joi, atacând o țintă militară din apropierea orașului Metulla, în nordul Israelului.

Într-un discurs din aprilie 2024, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah avertiza Israelul că gruparea sa nici nu măcar nu a început să folosească marea parte a trupelor și a arsenalului său.

„Nici nu am ordonat forțele să rămână staționate pe front”, a spus el. „Ei lucrează prin rotație: stau o perioadă, apoi se odihnesc acasă, apoi vine un înlocuitor și așa mai departe. Și, în ciuda acestui fapt, am reușit multe pierderi în nordul Israelului.”

Luptele dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat substanțial în ultima săptămână. Vineri, au fost ucise trei persoane în sudul Libanului – un luptător Hezbollah și doi civili, dintre care unul de 13 ani – într-un val de atacuri israeliene în apropierea orașului sudic Sidon, la aproximativ 30 km de graniță.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite