Germania şi SUA, îngrijorate de soarta tinerei aflate în comă după o altercaţie cu poliţia iraniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania şi Statele Unite şi-au exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la situaţia unei adolescente iraniene care ar fi fost victima unei altercaţii cu forţele de securitate în metroul din Teheran şi care de atunci se afla în comă, transmite joi AFP, citată de Agerpres.

În Iran, o tânără se luptă din nou pentru viaţa ei. Doar pentru că i se putea vedea părul în metrou. Acest lucru este intolerabil", a scris ministrul german de externe Annalena Baerbock pe X.

La rândul său, emisarul american special pentru Iran, Abram Paley, a afirmat pe X că Washingtonul a fost "şocat şi îngrijorat de rapoartele conform cărora aşa-zisa poliţie morală a Iranului ar fi agresat" tânăra. "Urmărim evoluţia stării sale de sănătate. Continuăm să sprijinim oamenii curajoşi din Iran şi să lucrăm cu lumea pentru ca regimul să fie tras la răspundere pentru abuzurile sale", a adăugat Paley.

Potrivit ONG-ului Hengaw, cu sediul în Norvegia, tânăra de 16 ani Armita Garawand a fost grav rănită în timpul unei altercaţii în metrou cu femei membre ale poliţiei moravurilor. Acest caz a făcut obiectul a numeroase discuţii pe reţelele de socializare, un filmuleţ vehiculat arătând, potrivit unora, cum tânăra, aparent cu capul descoperit, este împinsă în metrou de către agenţi de poliţie.

Ulterior, se vede cum tânăra care şi-a pierdut conştienţa este transportată. Originară din Kermanshah, în vestul Iranului, oraş cu populaţie predominant kurdă, tânăra locuieşte la Teheran, conform Hengaw.

Fata a fost agresată pentru că nu purta vălul islamic FOTO Shutterstock
Fata a fost agresată pentru că nu purta vălul islamic FOTO Shutterstock

S-a cerut „o anchetă internațională independentă”

ONG-ul Iran Human Rights (IHR) cu sediul în Norvegia a cerut "o anchetă internaţională independentă", acuzând Teheranul că are "o lungă istorie de denaturare a faptelor şi ascundere a dovezilor crimelor sale".

"Republica Islamică continuă să hărţuiască şi să reprime femeile sub pretextul combaterii încălcării hijab-ului obligatoriu", a declarat directorul său, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Potrivit acestui ONG, tânăra primeşte îngrijiri la spitalul Fajr din Teheran, într-o unitate plasată sub înaltă securitate.ONG-ul a postat o fotografie cu Armita Garawand pe patul de spital, conectată la o sondă gastrică, cu capul şi gâtul bandajate. Părinţii ei au acordat un interviu presei de stat iraniene la spital,"sub o presiune considerabilă" şi "în prezenţa unor ofiţeri de securitate de rang înalt", a spus Hengaw.   

În comă după ce a fost agresată de polițiști pentru că nu purta vălul islamic

Armita Garawand, o tânără de 16 ani, se află în comă de duminică, 3 octombrie, din cauza unei agresiuni fizice grave din partea ofițerilor de la "Poliția morală" din metroul din Teheran. Ea se află în prezent sub măsuri de securitate stricte la Spitalul Forțelor Aeriene "Fajr".

Potrivit informațiilor obținute de IranWire, Armita a fost internată în spital la 1 octombrie cu o "traumă la cap". Incidentul a dus la acuzații potrivit cărora adolescenta a fost bătută de către ofițerii care au impus respectarea hijabului, în condițiile în care țara rămâne în stare de alertă maximă la puțin peste un an de la moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care fusese arestată pentru că ar fi purtat un văl necorespunzător.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite