FOTO Skateboarding în capitala afgană Kabul, un joc periculos soldat cu şase copii morţi într-un atentat-sinucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mijlocul războiului din Afganistan, o asociaţie caritabilă a hotărât să-i înveselească pe copiii din Kabul oferindu-le cadou skateboard-uri şi un spaţiu special destinat pentru a învăţa să se dea cu placa. Bucuria lor a luat, însă, sfârşit după ce o bombă a explodat chiar în timp ce se jucau în faţa sediului Forţelor de Securitate Internaţionale. Deflagraţia a fost produsă de un atacator-sinucigaş în vârstă de doar 12 sau 13 ani.

Descoperindu-le pasiunea pentru skateboarding, asociaţia caritabilă Skateistan a oferit câtorva tineri afgani un spaţiu considerat sigur pentru a se juca şi pentru a învăţa să se dea cu placa.

Distracţia a fost curmată, brusc, sâmbătă dimineaţă. În faţa sediului ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) din capitala afgană Kabul a avut loc un atentat cu bombă comis de un atacator-sinucigaş, despre care forţele de ordine din zonă susţin că nu avea mai mult de 12 sau 13 ani. 

Deflagraţia a ucis însă cinci copii care se dădeau cu skateboard-urile în faţa clădirii, a şase victimă fiind însuşi atacatorul-sinucigaş.

Reprezentanţii asociaţiei a descris copiii care au murit în atac ca fiind „cele mai iubite şi mai cunoscute feţe din toată echipa din Kabul“.

Cei cinci morţi au fost Khorshid (14 ani), una dintre vedetele de skateboard ale programului de caritate, sora ei mai mică, Parwana (8 ani), campionul de skate Nawab (17 ani), Mohammad Eeza (13 ani), dar şi un prieten comun, Assad. 

Navid (14 ani), voluntar la Skateistan, a fost rănit grav în timpul atacului şi se află, în prezent, în spital cu răni provocate de schije, scrie „Huffington Post”.

Skateistan a postat pe site-ul lor un mesaj de susţinere pentru familiile îndoliate şi a cerut prietenilor şi susţinătorilor „să împărtăşească amintirile copiilor care nu au fost doar victime ale violenţei fără sens, dar au fost şi fiinţe umane frumoase, ce nu vor fi uitate niciodată de profesorii, colegii, studenţii, prietenii şi familiile lor“.

Una dintre victime, Khorshid, a fost descrisă ca „instructorul nostru minunat de skate“. Numele ei se traduce în engleză ca „fericire“, iar personalitatea ei dură, obraznică şi sensibilă, zâmbind indiferent problemelor de zi cu zi, au rămas în amintirea tuturor celor care au cunoscut-o.

Războiul din Afganistan

„Ea a ştiut ce a vrut în viaţă şi nu i-a fost frică să lupte ca să obţină, în ciuda faptului că avea responsabilităţile şi necazurile pe care niciun copil nu ar trebui să le aibă. Foarte curajoasă şi ne-a insuflat şi nouă acest curaj. Ea ne spunea mereu să fim curajoase precum băieţii pentru că aşa nici unul nu va îndrăzni să se atingă de noi“, a spus una dintre fetele pe care Khorshid a învăţat-o să folosească skate-ul.

„Dacă vă temeţi veţi sfârşi fără să faceţi nimic, iar din nimic nu veţi avea nicio reuşită“, sunt frazele pe le-a rostit Khorshid în timp ce încerca să convingă o altă fată să înveţe să meargă pe skateboard.

Sora lui Khorshid era cel mai nou membru al programului de caritate. „Mica şi adorabila Parwana a adus un zâmbet pe feţele tuturor. Ea a fost tot timpul sub ochiul atent al surorii mai mari sau al unui alt membru, însă emana o personalitate unică şi luminoasă“, scrie în omagiul adus copiilor morţi pe site-ul asociaţiei de caritate. Assad, verişorul celor două surori, a fost la rându-i ucis în explozie.

Parwana

Instructorul voluntar Nawab a fost membru al grupului din 2009, iar Skateistan îl descrie ca „băiatul care i-a uimit pe toţi dintr-o dată, cu cele mai bune rotaţii şi abilităţi tehnice la concursul de la începutul lui 2011“.

Războiul din Afganistan

Mohammad Eeza a fost amintit ca „un tânăr entuziast şi pasionat“.

Oficialii afgani au declarat că atentatorul sinucigaş ce a detonat bomba din faţa sediului ISAF ar avea doar 12 sau 13 ani. Se spune că băiatul s-a dat drept vânzător al străzii. „O mulţime de vânzători merg pe acest drum, iar echipele de securitate au crezut că el este unul dintre ei, însă nu a fost recunoscut de copiii de aici“, a declarat Haji Wasiullah Taj, şeful districtului din Kabul.

Talibanii care şi-au asumat responsabilitatea atacului au spus că bombardierul nu a fost un adolescent, ci un adult de 28 de ani. Purtătorul de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid, a susţinut că ţinta era baza CIA, nu copii care au fost ucişi. El a spus că bomba a ucis soldaţi americani, în ciuda tuturor martorilor care au susţinut că victimele au fost afgane.

Niciun membru NATO sau al Forţelor Militare Internaţionale nu a fost rănit sau ucis în atac.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite