Două fetițe de doar 1 an, găsite cu centuri explozibile. Rebelii din Congo le-au folosit pentru a ucide polițiști

0
Publicat:

Republica Democrată Congo se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a violenței împotriva copiilor, iar un incident recent a atras atenția lumii asupra acestui flagel. Surori gemene, în vârstă de doar un an, au fost găsite într-un sat din nordul regiunii Kivu, grav afectată de conflict, cu centuri explozibile legate de ele.

Militarii se luptă cu grupările de rebeli din Congo FOTO Profimedia
Militarii se luptă cu grupările de rebeli din Congo FOTO Profimedia

Grupul rebel cunoscut sub numele de Forțele Democratice Aliate (ADF) pare să fi folosit aceste fetițe nevinovate pe post de capcană pentru forțele de securitate, conform declarațiilor Organizației Națiunilor Unite (ONU), citate de Reuters.

Incidentul șocant a fost adus în atenția lumii vineri, când UNICEF, agenția ONU pentru copii, a dezvăluit faptul că teroriștii au legat centuri explozive în jurul gemenelor pentru a declanșa explozia, în momentul în care forțele de poliție sau militarii congolezi ar fi ajuns în apropiere.

„Intenția era ca odată cu sosirea poliției sau a militarilor congolezi să declanșeze explozia împotriva forțelor de securitate”, a dezvăluit Grant Leaity, reprezentantul UNICEF în Congo, într-un briefing de presă susținut la Geneva.

Creștere alarmată a violențelor împotriva copiilor

Din fericire, explozibilii au fost descoperiți și îndepărtați de către experții geniști, înainte să poată fi detonați. Această tentativă șocantă de utilizare a copiilor în scopuri teroriste este doar unul dintre exemplele cele mai recente ale creșterii alarmante a violenței împotriva copiilor din această țară, devastată de conflicte.

Oficialii UNICEF au avertizat că acest incident nu este unul izolat și că violența asupra copiilor atinge cote fără precedent în estul Congo.

„În fiecare zi, copiii sunt violați și uciși. Ei sunt răpiți, recrutați și folosiți de grupurile armate - și știm că rapoartele pe care le avem sunt doar vârful icebergului”, a declarat Leaity.

Violențele din Congo au provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, afectând peste 27 de milioane de persoane care se confruntă cu foamea și forțând aproape 5,5 milioane de oameni să-și părăsească casele, conform datelor ONU. Copiii sunt cei mai afectați de această criză, întrucât peste 2,8 milioane trăiesc în condiții de extremă dificultate.

Surorile gemene, ale căror identități nu au fost dezvăluite, se află acum într-un centru de nutriție al ONU, unde sunt tratate pentru malnutriție severă. Părinții lor au fost uciși într-un atac atribuit grupului ADF. Cu toate că aceste micuțe se recuperează fizic, cicatricile psihologice ar putea dura o viață întreagă, conform lui Leaity.

„Nu vă puteți imagina prin ce au trecut”, a adăugat el.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite