Coliziunea dintre distrugătorul USS John McCain şi petrolierul Alnic, provocată de hackeri? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul USS John McCain
Distrugătorul USS John McCain

Cu doar câteva săptămâni înainte de coliziunea dintre distrugătorul USS John McCain şi petrolierul Alnic MC, ce a avut loc pe 21 august, la est de Singapore, Organizaţia Maritimă Internaţională a ONU a avertizat navele comerciale cu privire la posibile atacuri cibernetice care ar putea perturba traficul.

Faptul că această coliziune dintre distrugătorul de rachete USS John McCain şi nava comercială Alnic MC a avut loc la câteva săptămâni după ce Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) a avertizat navele comerciale împotriva atacurilor cibernetice i-a determinat pe unii specialişti să avanseze ipoteza că accidentul ar fi putut fi cauzat de hackeri care ar fi spart sistemul de navigaţie al ambarcaţiunilor.

În recomandările sale din iulie, OMI a avertizat armatorii asupra "ameninţărilor actuale şi emergente" ce vin din partea hackerilor, scrie The Sunday Times.

Potrivit publicaţiei, hărţile site-ului ce urmăreşte rutele navelor civile, VesselFinder, arată că petrolierul a schimbat brusc cursul spre un port înainte de ciocnirea cu distrugătorul.

Cu toate acestea, Comandantul Flotei Pacificului a Marinei SUA, Scott Swift, a spus că nici o urmă de atac cibernetic nu a fost găsită încă în sistemul pilot al distrugătorului.

Şi un fost ofiţer naval britanic care a dorit anonimatul a admis, într-un interviu publicat de The Times, ipoteza că sistemul de pilotare al distrugătorului sau a navei comerciale ar fi putut fi piratat de pe O navă chineză care se afla la locul accidentului.

Scafandrii au găsit corpurile celor zece marinari daţi dispăruţi după coliziunea în urmă cu o săptămână a unei nave militare americane cu un petrolier în largul Singapore, a anunţat luni Marina americană, potrivit AFP. 

 Corpurile a opt marinari au fost recuperate de scafandrii care căutau în compartimentele deteriorate ale distrugătorului USS John S McCain, a precizat Marina care anunţase săptămâna trecută descoperirea a altor două corpuri ale celor dispăruţi.

"Scafandrii au găsit resturile celor zece marinari de pe USS John S McCain", a subliniat într-un comunicat Flota a 7-a americană, căreia îi aparţine distrugătorul. 

Marinarii aveau vârste între 20 şi 39 de ani.

Coliziunea dintre nava americană de război şi un petrolier sub pavilion liberian a făcut, de asemenea, cinci răniţi. Accidentul s-a produs la 21 august când distrugătorul se pregătea să efectueze o escală de rutină în arhipelagul din Asia de Sud-Est. Apa a pătruns în nava a cărei cocă a fost găurită. 

A fost a doua coliziune implicând o navă americană de război în ultimele două luni şi al patrulea accident în Oceanul Pacific implicând o navă americană de război de la începutul anului.

La 23 august, amiralul Scott Swift, comandantul Flotei SUA din Pacific, l-a eliberat din funcţie pe comandantul Flotei a 7-a americane, viceamiralul Joseph Aucoin, la baza navală americană din Yokosuka, Japonia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite