Ca în Evul Mediu, soldații israelieni folosesc o catapultă pentru a trage proiectile incendiare în Liban

0
Publicat:

Soldații israelieni de la granița de nord au fost văzuți folosind o armă medievală asemănătoare unei catapulte pentru a trage proiectile incendiare în Liban, aprinzând plantațiile pentru a împiedica luptătorii Hezbollah să se infiltreze în sud, scrie Newsweek.

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare arată cum soldații încarcă un trebuchet și aruncă bile de foc în teritoriul libanez. "Aceasta este o inițiativă locală și nu este un instrument utilizat pe scară largă", a declarat Forțele de Apărare israeliene (IDF) într-un comunicat, negând că aceasta este o tactică adoptată pe scară largă de către forțele armate.

Un trebuchet este, în esență, o versiune mai avansată a cataputei, care a fost importantă în Europa în timpul Evului Mediu pentru asediul castelelor și al altor locații fortificate, dar care a ieșit din uz odată cu apariția artileriei cu praf de pușcă.

IDF a declarat că terenul de-a lungul frontierei de nord este plin de bolovani, tufișuri și vegetație densă, ceea ce reprezintă o provocare semnificativă pentru trupe. Scopul atacurilor incendiare este de a curăța aceste zone de vegetația pe care Hezbollah, un aliat al grupării palestiniene Hamas, susținută de Iran, ar putea să o folosească ca acoperire.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat săptămâna trecută că IDF este "pregătit pentru o acțiune extrem de puternică în nord", sugerând că Israelul și-ar putea extinde ofensiva din Gaza până la granița cu Libanul.

Trupele israeliene se antrenează pentru o posibilă incursiune în sudul Libanului de câteva luni, unele fiind retrase din luptă din Gaza pentru a se pregăti pentru un potențial război pe frontul de nord.

Miercuri, miliția libaneză a promis că își va intensifica atacurile de-a lungul frontierei dintre Liban și Israel pentru a răzbuna recenta ucidere a lui Sami Taleb Abdullah, cel mai înalt comandant militar al său, care a fost ucis într-un atac israelian în sudul Libanului.

Aceasta a fost urmată de lansarea de către Hezbollah a unui baraj puternic de aproximativ 250 de rachete în nordul Israelului, marcând cel mai mare atac într-o singură zi de la începutul actualului conflict și pentru prima dată când rachetele au ajuns până în sudul Tiberiadei.

Ca răspuns, Netanyahu a ordonat lovituri aeriene împotriva structurilor militare Hezbollah din sudul Libanului. Aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă de a contracara atacurile frecvente cu rachete și drone din partea grupului libanez, care au cauzat perturbări și pericole semnificative comunităților din nordul Israelului.

Potrivit oficialilor israelieni care au vorbit cu Newsweek , aproximativ 60.000 de israelieni și 100.000 de rezidenți libanezi au fost strămuți de ambele părți ale graniței începând cu 7 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite