Slavare ca-n filme a celor patru ostatici israelieni. Desfășurarea „Operațiunii Arnon“, fază cu fază

0
Publicat:

Salvarea miraculoasă a patru ostatici israelieni – Noa Argamani, 26 de ani, Almog Meir Jan, 22 de ani, Andrei Kozlov, 27 de ani și Shlomi Ziv, 41 de ani – din două clădiri puternic păzite de membri Hamas din Al-Nuseirat, Gaza , părea o misiune imposibila, scrie Daily Mail.

Soldati israelieni jpg

Raidul efectuat de agenții sub acoperire ai Yamam, unitatea secretă anti-terorism a poliției israeliene, și Shin Bet, echivalentul israelian al MI5 – a avut loc în plină zi, nu sub acoperirea întunericului.

A implicat, de asemenea, atacarea simultană a două clădiri pline de oameni puternic înarmați, în mijlocul uneia dintre cele mai supraaglomerate tabere de refugiați din lume și o zonă plină deja de teroriști Hamas care anticipaseră un raid de săptămâni și construiseră securitate și fortificații în consecinţă.

Dar totul a fost planificat meticulos, „ca o operație chirurgicală pe creier” de către forțele israeliene și s-a bazat pe săptămâni de supraveghere secretă și pe „surpriză supremă”.

Primul fir

La începutul lunii mai, ofițerii de informații israelieni descoperă că Noa Argamani este ținută într-un bloc de apartamente, lângă piața Al-Nuseirat.

Tânăra de 26 de ani a fost răpită, împreună cu iubitul ei Avinatan Or, de la festivalul de muzică Nova din sudul Israelului , când Hamas a lansat atacul din 7 octombrie.

Un videoclip cu răpirea ei, în care o arată între doi bărbați pe o motocicletă strigând „Nu mă ucide!”, a făcut-o unul dintre cei mai recunoscuți ostatici.

În ianuarie, ea a apărut, de asemenea, într-un videoclip cu ostatici, alături de colegii captivi Yossi Sharabi, în vârstă de 53 de ani, și Itai Svirsky, de 38 de ani, amândoi fiind raportați ulterior că ar fi fost uciși.

Ofițerii descoperă, de asemenea, încă trei ostatici – Almog Meir Jan, Andrey Kozlov și Shlomi Ziv –că sunt ținuți la 200 de metri de Noa de teroristul Hamas Abdullah Al-Jamal, în casa lui, alături de familia sa, într-un alt bloc de apartamente.

Agenții Yamam construiesc replici ale clădirilor cu două, trei și patru etaje în care sunt ținuți ostaticii, astfel încât să poată simula misiunile de salvare.

Acum doua saptamani, două echipe formate din câteva zeci de agenți ai forțelor speciale Yamam și Shin Bet se strecoară în tabăra de refugiați Al-Nuseirat dintr-o locație nedezvăluită. Unii au ajuns pe jos, alții în vehicule prăfuite – toți deghizat în refugiați și vorbind arabă.

Joi, 6 iunie

Cabinetul de Război se dizolvă pe fondul conflictelor legate de înțelegerea privind ostatici, în timp ce forțele speciale încep în secret să facă ultimele pregătiri pentru a salva patru dintre prizonieri.

Sâmbătă, 8 iunie, ora 10:45

Supravegherea la sol israeliană și urmărirea tehnologică aeriană confirmă că zona este clară, fără a fi detectată nicio mișcare suspectă în cele două clădiri.

ora 10.58

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, se întâlnește cu conducerea Tzahal în Sala de Comandă. După aprobarea lui Gallant, general-locotenentul Halevi, șeful Direcției de Informații a IDF, îi ordonă Yamam, unitatea specială a poliției: „Du-te!”.

Odată ce este dată unda verde, toată comunicarea cu operatorii de la sol este întreruptă pentru a elimina orice șansă ca inamicul să capteze discuții radio și să arunce în aer misiunea.

ora 11.00

Piața centrală din Al-Nuseirat este plină de refugiați care își fac cumpărăturile, alături de sute de teroriști Hamas.

Cel puțin 50 de membri ai forțelor speciale israeliene se ascund printre ei. Unii, deghizați în locuitori strămutați din Gaza pentru a scăpa de operațiunea IDF din Rafah, sosiseră într-o mașină albă cu o saltea pe capotă drept acoperire și închiriaseră o bază lângă piața aglomerată. Alții se prezintă ca membri ai rezistenței, purtând căști și insigne de rezistență.

Un al doilea grup, dându-se de asemenea drept persoane strămutate, a sosit în camioane pline cu mobilă.

Toți se îndreaptă, sub acoperire, spre zona pieței centrale unde țintele lor sunt cele două blocuri mici, aflate la 200 de metri unul de celălalt.

În prima clădire, Noa este sub pază strictă. Ea a fost ținută într-o familie relativ bogată, care ar fi forțat-o să facă curățenie pentru ei. În a doua clădire se află cei trei bărbați. Ambele clădiri sunt locuite de familii din Gaza, precum și de gardieni Hamas.

ora 11.25

Două echipe ale forțelor speciale de elită israeliene între 20 și 25 șerpuiesc spre cele două clădiri.

„Au ieșit din camioane în uniforme Yamam – și apoi totul a început”, spune Zohar Dvir, fostul șef al Unității Naționale de Luptă împotriva Terorismului, pentru Daily Mail.

Forțele israeliene își fac drum în fiecare complex simultan – orice întârziere între cele două grupuri și Hamas i-ar fi executat pe ostaticii rămași – și intra din fiecare punct de acces posibil pentru a maximiza haosul și confuzia.

În clădirea Noei, niște agenți se urcă folosind o scară; alţii merg pe scări. Gardienii ei sunt „complet surprinși” și sunt uciși imediat de forțele israeliene.

Noa este de asemenea șocată când ușa camerei ei se deschide brusc și un soldat spune: „Bună Noa, sunt IDF”.

La început, după opt luni de captivitate, ea presupune că este o glumă și nu se mișcă. Dar apoi soldatul spune: „O să te pun peste umărul meu, bine?” Și au pornit.

Este extrasă în mai puțin de 60 de secunde. Pe măsură ce ies, salvatorii ei trimit înapoi la bază cu cuvântul de cod „Diamant” pentru a confirma că o au.

ora 11.26

În a doua clădire, echipa este întâmpinată de o furtună de foc din partea militanților Hamas.

Inspectorul șef al unității de elită Yamam, Arnon Zmora, este împușcat în cap când intră în casă.

Pe măsură ce alte forțe israeliene avansează pe scări, împușcă și ucid pe toți rezidenții pe care îi văd, inclusiv teroristul Hamas Abdullah Al-Jamal împreună cu soția sa, ambii în vârstă de 36 de ani, și tatăl, doctorul Ahmed, în vârstă de 74 de ani.

Fiica lor Zainab, în ​​vârstă de 27 de ani, este și ea rănită.

Ostaticii sunt șocați și tăcuți și nu sunt siguri în cine să aibă încredere – până când echipele Yamam strigă: „Acesta este IDF, am venit să vă salvăm!”

Sunt echipați cu veste antiglonț din ceramică și au alergat până la ieșire pe jos.

ora 11.27

În ciuda ripostei puternice, salvatorii îi iau pe toți cei trei ostatici și pe Zmora rănită gata să plece în mai puțin de două minute.

Dar, în timp ce se îndreaptă spre vehiculul de evacuare, se confruntă cu un nou atac din partea militanților Hamas.

„După luptă toți localnicii s-au trezit și au venit o mulțime de teroriști de peste tot cu grenade propulsate de rachete (RPG-uri), rachete, totul pentru a lovi camioanele”, spune Zohar Dvir.

ora 11.28

Vehiculul de evacuare al israelienilor este avariat în focul încrucișat și toți sunt forțați să intre într-o clădire pentru a se ascunde. Acest lucru activează planul lor de rezervă și Forțele Aeriene Israeliene lansează imediat un bombardament de lovituri aeriene și artilerie.

În scenele care amintesc de de legendara Bătălie a Americii de la Mogadiscio, cunoscută și ca incidentul Black Hawk Down , avioanele oferă acoperire pentru a crea un perimetru de protecție în jurul forțelor speciale care se adăpostesc în clădirile din apropiere. Ei trebuie să declanșeze un „cerc de foc” atât de feroce încât să rețină comandourile teroriste.

Nori uriași de fum se ridică spre cer , iar clădirile sunt reduse la moloz.

„S-au schimbat focuri de armă într-un mod nebun”, spune un martor ocular. „Ne-am întins la sol și avioanele au început să bombardeze din toate direcțiile”.

Miezul zilei

Un vehicul de înlocuire sosește pentru a transporta ostaticii în siguranță, dar este și acesta avariat în focul încrucișat brutal.

ora 12.10

Mașina în care se află Noa se confruntă cu probleme mecanice pe drumul către un loc sigur, posibil cauzate de focul încrucișat, și se oprește brusc.

ora 12.15

În urmă, în Al-Nuseirat, Forțele Aeriene își continuă bombardarea, salvatorii din unitatea Yamam continuă să lupte împotriva focului de rachete, iar ostaticii se ascund și așteaptă încă o mașină.

Inspectorul șef Zmora este tratat în timp ce așteaptă, dar starea lui se degradează rapid.

ora 12.30

Noa („Diamond One”) ajunge la locul de întâlnire cu elicopterul într-o secțiune controlată de Israel a coastei Gaza, la sud de digul plutitor construit de SUA.

Elicopterul decolează spre Centrul Medical Sheba din Tel Aviv.

Familia ei este înștiințată despre misiune pentru prima dată și i se spune că este în drum spre casă. Se grăbesc să o întâlnească.

ora 12.50

Noa aterizează și este întâmpinată de tatăl ei nespus de bucuros. „Sunt atât de fericită să fiu aici”, spune ea. „Mulțumesc pentru tot, mulțumesc pentru acest moment”.

De asemenea, se reîntâlnește cu mama ei, Liora, care are cancer la creier în stadiu avansat și s-a gândit că s-ar putea să nu-și mai vadă fiica.

13.15 aprox

Un al treilea vehicul de evadare sosește pentru a evacua ostaticii scoși din mâinile teroriștilor și, în cele din urmă, sub o val de focuri de armă, salvatorii îi duc la mașină și îi conduc spre același punct de întâlnire unde se vor întâlni cu echipa lor de extracție, cu elicopterul.

ora 13.35

Cei trei ostatici rămași, împreună cu Zmora rănită, se urcă în elicopter. În timp ce decolează, generalul-maior Yaron Finkelman raportează : „ Vreau să vă raportez că cele trei diamante au decolat de pe pistă spre țară.

Familiile lor sunt informate că au fost salvați.

ora 14

Almog Meir Jan, Andrey Kozlov și Shlomi Ziv ajung la Centrul Medical Sheba, la opt luni și o zi după ce au fost luați ostatici.

Inspectorul șef Zmora este dus de urgență, dar medicii nu îl pot salva. El este declarat mort la scurt timp după aceea.

ora 14.30

În Al-Nuseirat, palestinienii cercetează pagubele, numără morții și duc de urgență răniții la spital.

Unii spun că nu au văzut niciodată un baraj de foc atât de devastator în opt luni de război.

Potrivit autorităților sanitare palestiniene, au fost înregistrat 274 de morți și aproape 700 de persoane au fost rănite.

Autoritățile israeliene estimează o cifră mult mai mică: aproximativ 100 de morți, dintre care majoritatea spun că erau teroriști.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite